[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Crestere cu peste 200.000 a numarului de romani care fac foarte des plati cu mobilul

Premium
30 aprilie 2020

Statul acasa si, in general, protejarea de coronavirus, au dus la o serie de schimbari in ceea ce priveste comportamentul de plata al romanilor. Pentru a vedea cat de mari sunt aceste schimbari, NOCASH si iSense Solutions au efectuat 500 de interviuri online in randul consumatorilor de internet, in saptamana 13-17 aprilie a.c. Sondajul este reprezentativ pentru mediul urban, pentru populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

Tehnologia contactless era si inainte de criza sanitara foarte adoptata de catre romani. Practic, atat pe cardurile Visa cat si pe cele Mastercard, noua din 10 tranzactii de plati erau contactless. In acest context, una dintre ipotezele de lucru care au fost testate a vizat daca romanii au folosit mai mult portofelele digitale pentru plati. Cu alte cuvinte, daca si-au introdus cardul in aplicatiile de plata, pentru a plati direct cu mobilul.  Din graficul de mai jos se observa o crestere de cinci puncte procentuale.

Traian Nastase, Managing Partner iSense Solutions, spune ca aceste cinci puncte procentuale, raportat la segmentul de varsta 18-65 de ani, inseamna undeva intre 200.000 si 230.000 de persoane care acum fac foarte des plati cu mobilul.

L-am intrebat pe Antonio Eram, CEO Netopia Payments, daca aceasta crestere relevata de sondajul iSense se vede si in statisticile procesatorului de plati.

„”Da, se vede. In prezent, sunt undeva la 180-190 de utilizatori la fiecate 30 de minute. Inainte erau 60-70.”, a precizat Eram.

Aceasta evolutie trebuie privita in contextul pietei, marcata in prezent de cresterea volumelor, nu neaparat de valoarea tranzactiei.

„Valoarea medie a tranzactiei a ramas cam la fel, in jur de 200 lei, insa cresterea este semnificativa pe volume. Zilele slabe in acest moment sunt cum erau varfurile inainte.”, a mai declarat Eram.

In ciuda acestor rezultate, reprezentantul Netopia are o mare temere: „Ma tem ca banii se vor termina iar daca nu ai bani, degeaba ai servicii.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?