[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Doar 40% dintre pensionari primesc pensia prin banca, desi costul pentru plata pensiei este de cel putin cinci ori mai ridicat prin Posta Romana fata de plata prin virament bancar.

5 august 2019

Astfel, la 100 de lei pensie trimiși beneficiarului cu poștașul, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) are un cost din taxe/comisioane de circa 1,15 lei, în timp ce la plata prin bancă, are, pentru aceeași sumă, un cost de numai 0,14 lei, scrie profit.ro.

In realitate, asa cum se constata din tabelul de mai jos, plata a 2,8 mil. de pensii prin Posta a avut un cost anual de transfer in 2018 de 342 mil. lei. Cea ce inseamna peste 10 lei/pensie/luna. Plata prin banca a 1,9 mil. de pensii a inregistrat in aceeasi perioada un cost anual de 44 mil. lei, adica putin sub 2 lei/pensie/luna.


Asadar, dintre cei aproximativ 4,7 mil. de pensionari, doar 1,8 mil. (39%) isi primeste pensia prin banca. O alta observatie este ca media unei pensii lunare platite prin banca (1.250 lei) este net superioara celei platite prin intermediul postasului (1.000 lei).

O ultima observatie este legata de evolutia anuala, 2018 vs 2017, a costurilor de transfer (taxe si comisioane) a pensiilor catre beneficiari, care a fost de +5,3% in cazul Postei si de + 13,5% in cazul bancilor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?