Doar 40% dintre pensionari primesc pensia prin banca, desi costul pentru plata pensiei este de cel putin cinci ori mai ridicat prin Posta Romana fata de plata prin virament bancar.

5 august 2019

Astfel, la 100 de lei pensie trimiși beneficiarului cu poștașul, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) are un cost din taxe/comisioane de circa 1,15 lei, în timp ce la plata prin bancă, are, pentru aceeași sumă, un cost de numai 0,14 lei, scrie profit.ro.

In realitate, asa cum se constata din tabelul de mai jos, plata a 2,8 mil. de pensii prin Posta a avut un cost anual de transfer in 2018 de 342 mil. lei. Cea ce inseamna peste 10 lei/pensie/luna. Plata prin banca a 1,9 mil. de pensii a inregistrat in aceeasi perioada un cost anual de 44 mil. lei, adica putin sub 2 lei/pensie/luna.


Asadar, dintre cei aproximativ 4,7 mil. de pensionari, doar 1,8 mil. (39%) isi primeste pensia prin banca. O alta observatie este ca media unei pensii lunare platite prin banca (1.250 lei) este net superioara celei platite prin intermediul postasului (1.000 lei).

O ultima observatie este legata de evolutia anuala, 2018 vs 2017, a costurilor de transfer (taxe si comisioane) a pensiilor catre beneficiari, care a fost de +5,3% in cazul Postei si de + 13,5% in cazul bancilor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?