[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Doar 18% dintre romanii consumatori de internet se bazeaza exclusiv pe card in cheltuirea banilor in vacanta. Un procent dublu foloseste in continuare numerarul.

27 iulie 2022

Romanii se bazează in continuare pe numerar în vacanțe – opțiune care a înregistrat cele mai multe răspunsuri (circa 38%), dar utilizarea cardurilor vine puternic din spate: 20,4% vor folosi atât numerar, cât și carduri și peste 18% se bazează exclusiv pe carduri de debit și credit, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. 

Sondajul privind planificarea vacanțelor a fost realizat online, de FinZoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion de 1.390 de respondenți din toată țara. 


Obligati de contextul economic, romanii prefera vacantele law-cost

Peste 37% dintre români și-au redus bugetele pentru vacanță anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu și nu au alocat nici un ban în acest sens,
 
În ceea ce privește sumele alocate, circa 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3.000 lei pentru întreaga familie, iar din aceștia, aproape 11% vor să plece în vacanță cu mai puțin de 1 000 de lei. 

Conform sondajului, circa 37,5% dintre români și-au redus bugetul pentru concedii în acest an, 27% dintre respondenți declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulți bani dedicați vacanțelor. Ponderea celor care sunt mai generoși cu bugetele de vacanță și alocă peste 3 000 de lei este de 35%, iar dintre aceștia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6 000 de lei în vacanță, 8,1% – între 6 000 și 10 000 de lei și doar 5,8% au un buget mai mare de 10 000 de lei pentru concediu. 
Dintre cei care au planuri să plece în vacanță, peste 49% aleg ca destinație România, cu o preferință mai ridicată pentru litoral (26,2%), iar circa 20% preferă destinațiile din străinătate. Diferența – de circa 25% dintre respondenți spun că își vor face concediul acasă.  

Concedii cu bani strânși din timp dar si pe credit

75,05% dintre respondenți declară că au strâns din timp banii pentru concediu (îl vor plăti din economii), 16,5% dintre ei folosesc tichetele de vacanță și primele de la angajator pentru plata unui sejur. La polul opus, 3,52% au în vedere creditele de la bănci pentru plata vacanței, iar 5% – împrumuturile de la prieteni. 
Pentru a reduce costurile, 82,24% dintre respondenți își fac singuri rezervările și doar 17,76% apelează la o agenție de voiaj. 74,84% dintre respondenți își planifică vacanța din timp și doar 25,16% se bazează pe oferte de ultimă oră. 

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?