[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Director juridic BNR: schimbarea modului de calcul al dobanzilor variabile la creditele in lei ar putea genera noi litigii intre consumatori si banci

2 mai 2019

Ordonanța 114, recent modificată de către Guvern, vine cu un nou indicator pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei, este vorba despre acea referință calculată după tranzacțiile efective din piață, nu după cotațiile ROBOR – cele mai folosite fiind cele la 3 și 6 luni. În Parlament se discută ca acest nou indicator să se aplice și creditelor în derulare.

Intr-un interviu acordat profit.ro, Alexandru Păunescu, membru în conducerea colegială a Centrului de soluționare alternativă pentru litigiile cu băncile (CSALB) și director juridic al Băncii Naționale a României, a spus că există potențialul de a fi deschise noi conflicte între consumatori și bănci pe acest subiect.

„Din păcate nu s-a înțeles că am avut deja un model din acesta în 2010. Tot așa, s-a dat o perioadă pentru consumatori să adere la noua variantă de calcul, a fost obligatorie pentru toți consumatorii și au fost o mulțime de litigii din 2010 până în acest moment. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Ordonanța, atunci când a intrat în Parlament, a lăsat la latitudinea oamenilor să aleagă dacă vor noul indice, solicitând pur și simplu o refinanțare la bancă – cei cu credite în sold să facă o solicitare de refinanțare. În condițiile în care oamenii nu vor înțelege ce presupune noul indice, cum se calculează, de ce e mai bun decât vechiul indice șamd, probabil că se vor trezi… și în condițiile în care e posibil, nu zic că se va întâmpla, un calcul făcut pe noul indice peste o perioadă de timp să fie mai prost decât pe ROBOR. După vreo două-trei trimestre, dacă va ieși mai prost, nu știu cum va reacționa lumea.”

Banca Naţională a României va publica pe data de 2 mai, ora 11.00, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?