[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Din decembrie, valoarea tichetelor de masa poate urca la 15 lei, daca vor angajatorii

2 decembrie 2016

Angajatorii care le acordă salariaţilor şi tichete de masă pot mări valoarea acestor bonuri până la maximum 15 lei (faţă de 9,5 lei) pentru ziua lucrătoare, potrivit Legii nr. 218/2016, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie.

Angajatorii nu vor fi obligaţi să acorde tichete cu noua valoare maximă (15 lei), ci doar să se încadreze în ea, deci pot rămâne şi la valoarea de 9,5 lei. „Firmele cu marje mari de profit vor putea acorda, şi cu siguranţă că vor da astfel de măriri salriale, ca măsură de fidelizare a angajaţilor. Dar cele cu profituri mici vor da tichete ca şi până acum, pentru că nu tuturor le merg afacerile ca în statisticile oficiale. În altă ordine de idei, acest sistem cu acordarea de tichete de masă arată de fapt cât de mici sunt salariile românilor, care par, astfel, că ar avea nevoie de ajutor pentru hrană. Salariul ar trebui să fie îndestulător pentru toate cheltuielile angajatului şi să nu mai fie nevoie de suplimentarea lui cu tichete de masă”, a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.


Potrivit legii, tichetele de masă sunt emise pe suport de hârtie sau în format electronic şi sunt destinate exclusiv alocaţiei individuale de hrană, consturile acestora fiind suportate integral de angajator.

Unele companii private au anunţat deja că vor acorda tichete de masă la valoarea majorată de 15 lei, prezentând această măsură ca pe o mărire salarială care, în câteva cazuri, se adaugă majorării salariului nominal.

Ca şi până acum, tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pentru plata mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare în unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, cantine-restaurant sau bufete cu care unităţile emitente de tichete de masă pe suport hârtie au contractat prestarea serviciilor respective. Tichetele de masă sunt scutite de impozite şi taxe, atât în cazul angajatorilor, cât şi al salariaţilor, la fel şi tichetele-cadou – a căror valoare maximă se menţine la 150 de lei per angajat.

Guvernul nu a susţinut proiectul legislativ de majorare a valorii tichetului de masă, argumentând că în anii electorali nu trebuie angajate cheltuieli bugetare suplimentare.

Tichetele de masa in format electronic sau cardurile de masa, au inceput sa fie emise din octombrie 2015, mai intai de catre jucatori nebancari (Sodexo si Edenred) iar din mai 2016 si de catre banci (Unicredit), marcand astfel o premiera pentru intreaga regiune. In prezent, jucatorii nebancari au anuntat ca au emis peste 200.000 de carduri de masa.

Jucatorii nebancari emit cardurile sub licenta MasterCard in vreme ce prima banca din Romania, care a lansat un card de masa, a optat pentru licenta Visa. Este probabil ca si urmatoarea banca sa opteze tot pentru Visa fiind vorba de Banca Transilvania – emitentul cu cele mai multe carduri Visa din portofoliu.

La momentul lansarii Card Meniu de catre Unicredit Bank, Daniel Ghiulea, Director Produse si Segmente in cadrul bancii, declara: „Cu aceasta lansare facem un pas inainte catre momentul, deloc indepartat in viziunea noastra, in care cardul de salariu si cel de acordare a tichetelor de masa vor migra pe acelasi suport de plastic si, de ce nu, pe telefonul mobil, simplificand viata utilizatorilor si a angajatorilor lor”.

Produsele au incorporata tehnologia contactless si pentru multi dintre posesorii lor vor permite in premiera, efectuarea de plati la comercianti (pentru ca banii disponibili pe card nu pot fi retrasi de la ATM).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?