[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Din 10 persoane care au auzit de criptomonede, 4 detin sau au detinut criptomonede iar 8 intentioneaza sa cumpere in viitor. 45% dintre utilizatorii de internet, cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, doresc ca bancile din Romania sa ofere servicii crypto – studiu.

21 februarie 2022

Patru din zece români deţin sau au deţinut criptomonede şi 84% au de gând să facă astfel de investiţii, ceea ce demonstrează un interes mare pentru acest domeniu, se arată într-un studiu realizat de Ipsos România la solicitarea Tradesilvania.com. Dintre cei care au auzit de crypto, 84% intentioneaza sa achizitioneze criptomonede in viitor.

Cel mai recent studiu Ipsos, realizat un studiu în rândul românilor conectați la internet, cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, pentru a evalua notorietatea și gradul de deținere a criptomonedelor, atitudinile față de criptomonede, sursele de informare precum și interacțiunile cu platformele de tranzacționare/ exchange criptomonede a relevat urmatoarele:

. 96% dintre adulții români conectați la internet au auzit de criptomonede

. 38% dețin criptomonede iar 37% le-au deținut în trecut.

. Bărbații sunt semnificativ mai interesați de acest subiect: 43% dețin criptomonede în prezent față de 34% în rândul femeilor, respectiv 41% au deținut în trecut (vs. 32% în rândul femeilor).

. Posesorii de criptomonede (în prezent sau anterior) au venituri personale care depășesc 5.600 lei lunar, în medie.

. Bitcoin reprezintă cea mai cunoscută și utilizată criptomonedă în rândul publicului din România – 65% dintre posesorii români de criptomonede au Bitcoin în portofoliu. Pe lângă aceasta, românii mai dețin Ethereum (35%) sau Dogecoin (24%). Moneda Elrond, lansată de o companie românească, are o incidența redusă (8%).

. Internetul/ căutările online (47%) și rețelele sociale (23%) reprezintă principalele surse de educație cu privire la criptomonede în rândul celor familiarizați cu termenul. În același timp, principalele canale pentru a obține consultanță în cazul unei investiții în criptomonede sunt site-urile web specializate (41%) și consultanții în domeniul financiarbancar (21%). Doar 15% ar accesa direct softuri sau algoritmi automatizați – în special persoanele care dețin sau au deținut criptomonede.

In ultimii ani, mai multe studii de piata au identificat cresterea interesului romanilor pentru ecosistemul crypto, blockchain si NFT. In 2018, ING si Ipsos au dezvoltat un studiu despre piata crypto din Europa, care a urmarit intelegerea ecosistemului crypto si potentialul criptomonedelor ca instrument de investitii. Un alt studiu relevant a aparut in acelasi an si a fost dezvoltat de iSense Solutions, pe piata romaneasca de crypto. In ianuarie 2022, studiul independent dezvoltat de Tradesilvania si Ipsos a completat imaginea despre evolutia interesului romanilor pentru crypto.

Popularitate criptomonede in perioada 2018-2022

Studiul ING/Ipsos, arata ca 75% din respondenti au spus ca au auzit despre criptomonede, un procent superior fata de media europeana compilata de studiu, care este de 66%. Acest lucru denota faptul ca, inca din 2018, interesul pentru crypto este mai ridicat in Romania decat in multe tari europene. Studiul iSense a identificat un procent mai mic de recunoastere pentru crypto in Romania. Totusi, 57% reprezinta o cifra relevanta, avand in vedere ca se apropie de media europeana din primul studiu.

Studiul de piata Ipsos din 2022 a identificat faptul ca majoritatea (96% din respondenti) adultilor romani, conectati la internet, au auzit de criptomonede.

Detinere criptomonede Romania in perioada 2018-2022

Potrivit studiului iSense, doar 8% dintre romanii utilizatori de internet din mediul urban detineau criptomonede in 2018. Totusi, studiul ING arata ca 12% dintre romani au raspuns pozitiv la intrebarea despre detinerea de crypto, un procent superior fata de respondentii din Franta sau Germania.

Studiul de piata Tradesilvania din 2022 arata faptul ca detinerea crypto in Romania a avut o crestere semnificativa in ultimii ani: din 10 persoane care au auzit de criptomonede, 4 detin sau au detinut criptomonede.

Cele trei studii sunt relevante si pentru parcursul intentiei de cumparare crypto. In cadrul studiului iSense, 17% din respondenti au raspuns pozitiv la intrebarea despre achizitionarea crypto pe viitor. In contrast cu primul procent, ING identifica in acelasi an o pondere de 38% la aceeasi intrebare. Studiul recent, organizat de Tradesilvania si Ipsos, contureaza cresterea spectaculoasa intregistrata de ecosistemul crypto in Romania. Studiul arata ca, dintre cei care au auzit de crypto, 84% intentioneaza sa achizitioneze criptomonede in viitor.

Ecosistemul crypto – viitorul investitiilor si mijloacelor de plata

Modul in care percep romanii criptomonedele s-a schimbat in mod semnificativ in ultimii ani. In 2018, 43% din respondentii studiului ING credeau ca bunurile digitale reprezinta viitorul mijloacelor de plata, in timp ce doar 30% din respondentii studiului iSense au raspuns pozitiv la aceeasi intrebare. In cadrul studiului Tradesilvania in 2022, 65% din respondentii care detin criptomonede sunt de acord ca ecosistemul crypto reprezinta viitorul mijloacelor de plata.

Studiul Tradesilvania/Ipsos prezinta si o evolutie relevanta cand vine vorba de perceptia romanilor despre potentialul crypto ca investitie esentiala. De la o pondere de 41%, identificata de studiul ING, entuziasmul pentru criptomonede ca instrument de investitii a crescut la 66%, in studiul Tradesilvania.

Adoptie servicii criptomonede de catre banci in 2022

Studiul actual mai arata faptul ca 45% dintre romani doresc ca bancile din Romania sa ofere servicii crypto, acesta fiind si un element definitoriu pentru migrarea catre un alt furnizor de servicii financiare. Un exemplu bun in acest sens este penetrarea pietei locale de catre un furnizor de servicii financiare digitale cu peste 16 milioane de clienti la nivel european.

Respondentii studiilor prezentate in articol demonstreaza faptul ca romanii sunt in plina adoptie la scara larga a criptomonedelor. Procentul de 84% de romani care doresc sa achizitioneze criptomonede in viitor reprezinta o schimbare in mentalitatea financiara si un interes ridicat pentru un sistem financiar alternativ. In acelasi timp, procentul ridicat care doreste implicarea bancilor in ecosistemul crypto indica spre faptul ca romanii doresc ca tranzitia spre finantele descentralizate sa se faca impreuna cu institutiile financiare consacrate.

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în data de 19 ianuarie 2022, prin intermediul platformei Ipsos.Digital, în rândul a 500 de utilizatori de internet cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani din România, proveniți din mediul urban sau rural. Eroarea de eșantionare este de +/- 4.4%, la un interval de încredere de 95%.

_____________

Pentru detalii despre adoptia criptomonedelor in Romania puteti accesa:

Studiu de piata iSense 2018: 

https://www.isensesolutions.ro/studiu-isense-solutions-ce-cred-romanii-despre-criptomonede/

Studiu de piata ING/Ipsos 2018: 

https://think.ing.com/uploads/reports/ING_International_Survey_Mobile_Banking_2018.pdf

Facts Sheet Ipsos/Tradesilvania 2022: 

https://www.ipsos.com/sites/default/files/ct/news/documents/2022-02/Ipsos_Evaluarea%20gradului%20de%20adop%C8%9Bie%20a%20criptomonedelor%20%C3%AEn%20Rom%C3%A2nia.pdf

Studiu de piata INSSE: https://insse.ro/cms/ro/tags/accesul-populației-la-tehnologia-informației-și-comunicațiilor

Platforma Tradesilvania.com oferă acces 24/7 la 47 de criptomonede şi 107 parităti de tranzacţionare automată în aplicaţia mobilă şi web, servicii OTC (over the counter), servicii de asset management, custodie şi infrastructură financiară blockchain pentru persoane fizice, companii şi instituţii.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?