[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

DIICOT a destructurat trei grupuri infractionale care au cauzat prejudicii de 20 mil. USD

14 iulie 2011

14 iulie, 2011 – In aceasta dimineata, DIICOT a efectuat 117 perchezitii in noua orase din tara, inclusiv Bucuresti, 90 de persoane fiind retinute pentru ca in perioada 2009-2011 au indus in eroare aproximativ 1.000 de cumparatori online carora le-au produs un prejudiciu de 20 milioane USD.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, Serviciul Teritorial Craiova si Biroul Teritorial Gorj au procedat la destructurarea a trei grupuri infractional organizate transfrontaliere, specializate in comiterea de fraude informatice pe site-urile de comert electronic.

In acest scop, se efectueaza un numar de 117 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Craiova, Tg. Jiu, Timisoara, Ramnicu-Valcea, Zimnicea, Alexandria, Resita si Pitesti, in vederea retinerii membrilor grupurilor infractionale si a ridicarii mijloacelor materiale de proba.

In mod concret, in sarcina inculpatilor s-a retinut ca in  perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunturi fictive de vanzare a unor bunuri inexistente in realitate (autoturisme, motociclete, ambarcatiuni usoare, produse electronice), au indus si mentinut  in eroare mai multi cumparatori on-line, in cadrul platformelor de comert electronic www.eBay.com si www.craigslist.org, carora le-au fost transmise informatii false cu privire la realitatea anunturilor, modalitatea de achizitie, plata pretului, identitatea vanzatorului.

Sumele de bani aferente pretului platit de victime au fost colectate din strainatate (cel mai adesea de pe teritoriul S.U.A.) cu folosirea de identitati false de catre membrii grupului si mai apoi retransmise in Romania prin intermediul transferurilor rapide catre persoane afiliate grupului cu acest scop.

In aceasta modalitate au fost induse in eroare aproximativ 1000 de victime. Prejudiciul total cauzat pana in prezent este de aproximativ 20 milioane USD.

La sediul D.I.I.C.O.T. urmeaza a fi conduse aproximativ 90 de persoane fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de frauda informatica,  prev. si ped. de art. 42 alin.1 si 3, art. 44 alin. 2, art. 45, art. 46 alin. 2, art. 48, art. 49 din Legea nr.161/2003,  constituire a unui grup infractional organizat si inselaciune in conventii cu consecinte deosebit de grave, prev. si ped. de  art. 7 din Legea nr. 39/2003 si  art. 215 alin. 1, 2 ,3 si 5 C.p.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Criminalitatii Informatice, B.C.C.O. Craiova si S.C.C.O. Gorj.

Suportul tehnic al operatiunii a fost asigurat de catre Directia de Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. si D.G.I.P.I. Procurorii D.I.I.C.O.T., in documentarea informativ-operativa a cauzei au colaborat cu ofiterii US Secret Service si F.B.I. din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?