22 august, 2012 – Romania inregistreaza pentru prima oara o scadere a retelei de ATM-uri iar, tot in premiera, aceasta scadere este insotita si de diminuarea retelei de POS-uri. Avand in vedere media europena in materie de numar de carduri valide din circulatie ce revin unui terminal, Romania are deja suficiente automate bancare si deocamdata nu se mai justifica noi investitii din partea bancilor. Cu atat mai mult cu cat, portofoliul de carduri din circulatie este inca sub cel inregistrat in septembrie 2008 iar tendinta este de a se pastra la nivelul actual, cel putin pe termen mediu.
Piata romaneasca a echipamentelor de acceptare a cardurilor, instalate si operationale la 30 iunie 2012, era de peste 134.000 de terminale, dintre care 11.000 ATM-uri si 123.500 de POS-uri, portofoliul de carduri fiind de 13,2 milioane. In prima jumatate din 2012, am asistat la o contractie a retelei, atat pe automatele bancare cat si pe POS, fiind pentru prima oara de la instalarea primelor astfel de echipamente cand se constata acest lucru – grafic 1. Scaderea numarului de POS-uri s-a mai consemnat si in primul val al crizei, respectiv a doua jumatate a anului 2009, insa atunci scaderea era de numai 357 terminale POS (0,4%) fata de 1400 (1,1%) acum. In plus, in acea perioada, reteaua automatelor bancare a continuat sa creasca.
La nivelul Uniunii Europene, reteaua de ATM-uri a inceput sa scada inca din 2010, cu 0,2% pe ATM, la 434.000 terminale, insa reteaua de POS-uri s-a majorat cu 3%, pana la 8.8 milioane terminale, potrivit datelor Bancii Centrale Europene.
In ciuda reculului infrastructurii de acceptare din tara noastra, numarul de carduri per teminal este comparabil cu media europeana. Din graficul de mai jos se observa ca, in Romania, la un ATM revin, in medie, 1.250 de carduri, o performanta superioara Uniunii Europene. Aceasta inseamna ca, la numarul actual de carduri avem suficiente ATM-uri si nu mai trebuie investit, deocamdata, in dezvoltarea retelei. La jumatate acestui an, media inregistrata de piata romaneasca era de 1.200 carduri/ATM.
“Cred ca Romania nu are un numar suficient de automate bancare, mai ales daca ne raportam la numarul de carduri active, care genereaza efectiv tranzactii, dar bancile sunt in contractie si de aceea nu mai fac niciun fel de investitii. Ele doar incearca sa-si conserve pachetul de clienti si sa-si optimizeze prezenta in teritoriu”, a declarat domnul Toni Cristescu, director general Printec Group Romania. “In prezent, media europeana este in jur de 1000 de carduri per ATM”.
Din graficul alaturat (Sursa: BCE), se constata ca in materie de POS-uri situatia este diferita, in sensul ca numarul de carduri per terminal, tot ca medie, este dublu in Romania fata de nivelul inregistrat la nivel continental, mai ales pe zona Euro. Insa cresterea retelei de POS din 2011, a facut ca in iunie 2012, numarul de carduri care revin, in medie, la un POS sa coboare deja la 107 si in tara noastra.
Pastrand numarul actual de carduri, pentru a inregistra o medie comparabila cu cea inregistrata la nivelul UE, adica in jur de 60 de carduri per terminal, ar insemna ca in Romania sa existe peste 200.000 de terminale POS. Daca se va mentine ritmul de crestere din perioada decembrie 2008 si iunie 2012, ar insemna ca acest nivel al retelei sa se obtina in urmatorii 7 ani. Chiar daca politica de reducere a costurilor este cea care dicteaza extinderea retelei de acceptare la comercianti, spre deosebire de ATM, scaderea numarului de POS este doar temporara.
Deocamdata bancile mari au inghetat achizitiile iar unele dintre ele au redus cu peste 10% reteaua proprie de POS-uri, in prima jumatate a acestui an. Singurele care se afla intr-o expansiune a retelei de terminale instalate la comercianti, expansiune care compenseaza restrangerea suferinta de doua dintre cele mai mari retele de POS-uri, sunt bancile care au obtinut licenta de acceptare in ultimii trei ani, precum Alpha Bank, CEC Bank si ING Bank.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: