[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Desi trebuia implementata inca de acum 10 zile, niciun stat membru nu a notificat CE adoptarea Directivei privind accesul la conturile de plati cu servicii de baza

28 septembrie 2016

In iulie 2014 a fost adoptata Directiva UE 2014/92 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza (PAD). PAD trebuia sa fie implementata in statele membre inca din 18 Septembrie 2016, dar potrivit site-ului Comisiei Europene (sectiunea monitorizare si transpunere ), pana la aceasta data se pare ca niciun stat membru inca nu a notificat Comisia cu privire la adoptarea acesteia.

Conform PAD orice consumator rezident legal dintr-o tara din UE are dreptul sa deschida si sa foloseasca un cont de plati cu servicii de baza si nicio banca nu va putea refuza deschiderea unui astfel de cont doar pe motivul ca solicitantul nu locuieste in acea tara in care banca isi are sediul.

Bancile vor trebui sa accepte sau sa refuze solicitarea de deschidere a unui astfel de cont in cel mult 10 zile lucratoare dupa primirea unei cereri complete.

Cu titlu de exceptie, bancile vor putea respinge o cerere de deschidere a unui astfel de cont in urmatoarele cazuri: deschiderea acestui tip de cont ar avea ca rezultat o incalcare a dispozitiilor privind prevenirea spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului sau daca solicitantul detine deja un cont de plati la o alta banca din aceeasi tara.

De asemenea, daca se solicita deschiderea unui cont de plati cu servicii de baza in alta tara decat cea in care solicitantul locuieste, acestuia i se va putea cere sa demonstreze ca are un interes real pentru a face acest lucru.

Caracteristicile unui cont de plati cu servicii de baza

Contul de plati cu serviicii de baza cuprinde urmatoarele servicii:

. servicii ce permit toate operatiunile necesare pentru deschiderea, administrarea si inchiderea unui cont de plati;
. servicii ce permit depunerea de fonduri intr-un cont de plati;
. servicii ce permit retrageri de numerar pe teritoriul UE, dintr-un cont de plati la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al bancii;
. efectuarea pe teritoriul Uniunii de debitări directe, operațiuni de plată printr-un card de plata, inclusiv plati online sau transferuri de credit, inclusiv ordine de plata programată la, terminale bancare, la ghisee si prin intermediul facilitatiilor online ale bancii.

Schimbarea conturilor

Conform PAD consumatorii vor avea si dreptul sa solicite transferul unui cont de plati de la un prestator de servicii de plata (PSP) la un alt prestator de servicii de plata din acelasi stat UE. Acest servicul de schimbare a conturilor este initiat de catre noul PSP la cererea consumatorilor.

Responsabil cu transferul va fi noul PSP, iar acesta va trebui, printre altele, sa informeze partile terte (e.g., angajatorul consumatorului, serviciile de utilitatii) in legatura cu schimbarea contului si sa creeze noile ordine de plata programate sau sa accepte debitele directe relevante pentru noul cont.

Sursa: Tudor Nistor – Associate Lawyer at Wolf Theiss

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?