[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Desi 56% dintre romani au relatie cu cel putin o banca, Romania este cea mai slab bancarizata tara din CEE

14 noiembrie 2012

14 noiembrie, 2012 – Gradul de penetrare al conturilor curente in randul populatiei din tarile central si est europene a ajuns anul trecut la 47%  dupa o scadere dramatica pana la aproximativ 41% in 2008, potrivit Gfk Romania. In prima jumatate a acestui an, o treime dintre romani detineau cel puţin un cont curent.

Cu toate acestea, gradul de bancarizare in randul populatiei din tarile CEE (Central&Eastern Europe), privit ca relatia cu cel putin o banca, este in medie de 80%. In cazul Romaniei, acest procent este de 56%, cel mai mic dintre toate tarile CEE (vezi grafic).

Cum se explica diferenta dintre 33%, procentul romanilor care detin cel putin un cont curent si 56%, procentul romanilor care au relatie cu cel putin o banca?

Anca Zamfirescu, consultant senior GfK Romania: “Exista o diferenta intre numarul celor care au un cont curent si numarul celor care sunt constienti ca detin acest produs (33%). O parte dintre romani nu stiu ca, de exemplu, un card de salariu sau un credit au atasate automat si un cont curent. Prin urmare, numarul de detinatori “declarati” ai produsului este mai mic decat ar arata inregistrarile bancilor, reprezentand un semnal in privinta gradului de constientizare si de utilizare activa a contului curent in tara noastra.”

In aceste conditii, se poate spune ca, in fapt, peste jumatate dintre romani detine un cont curent – pentru ca asta inseamna detinerea unui card sau acordarea unui credit, chiar daca nu toti romanii sunt constienti de acest lucru. Plecand de la aceasta situatie se cuvin cel putin doua comentarii:

1. problema gradului de constientizare a detinerii unui cont curent nu se manifesta doar in randul romanilor care au relatie cel putin cu o banca, ea este prezenta la nivelul tuturor statelor CEE atata vreme cat gradul mediu de bancarizare este de 80% iar gradul de penetrare al conturilor bancare in randul populatiei (pe baza declaratiilor acesteia) este de 47%. Cu alte cuvinte, gradul de educatie bancara este inca o problema in randul cetatenilor acestor tari;

2. daca nu am lua in calcul populatia din mediul rural, pentru ca sistemul financiar-bancar este foarte slab reprezentat aici, cred ca nu gresim spunand ca si Romania este in media CEE din perspectiva gradului de bancarizare de 80% din populatie, in cazul nostru exclusiv cea urbana.

Reprezentantii Gfk mai apreciaza ca „desi principiul “Cash-ul este rege” este inca foarte raspandit in Europa, numarul cardurilor a crescut in mod constant in ultima perioada, castigand fiecare al doilea locuitor al tarilor din regiune. La noi, mai mult de 4 din 10 romani sunt posesorii unui card, aproape 39% avand carduri de debit si 4,5% carduri de credit”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?