[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Deschiderea China Town ar putea aduce China Union Pay in atentia bancilor locale

19 iulie 2011

19 iulie, 2011 – Premierul Emil Boc a fost astazi la Afumati, 16 km de Bucuresti, pentru inaugurarea celui mai mare Chinatown din Europa.  Investitiile in acest proiect se ridica la peste 100 de milioane de euro si se vor realiza in trei etape. Prima etapa a proiectului are o suprafata de 40 de hectare pe care se va dezvolta un complex gigant format din 3.275 de spatii comerciale si 1.380 depozite logistice. Marfurile vandute aici vor fi la pret de producator.

In cea de a 2-a si a 3-a etapa a proiectului investitional se  vor construi cladiri de birouri, zone rezidentiale, dar si un centru comercial metropolitan cu specific ambiental chinezesc. In 2012 va incepe constructia a 300 de case chinezesti medievale, care vor atrage mii de turisti anual.

Cea de-a 3-a etapa va cuprinde constructia unui cartier rezidential ce se va intinde pe 10 hectare  si va asigura locuinte pentru 15.000 de familii. Totodata, va fi construit un parc de distractii care sa rivalizeze cu cele din Shangai, Tokyo sau Hong Kong.

Impactul economic generat de implementarea acestui proiect va determina bancile locale sa ia in considerare colaborarea cu China Union Pay  (CUP) – schema internationala de plata aidoma MasterCard sau Visa – care desi a fost infiintata in 2002 are un numar de peste 2,4 mld. carduri in circulatie, care sunt acceptate in 104 tari si regiuni din afara Chinei. Dintre cele aproape 400 de institutii financiare cu care colaboreaza CUP, peste 50 dintre ele au trecut deja la emiterea cardurilor CUP in moneda locala.

CUP s-a extins deja si in Europa, unul dintre cele mai recente acorduri de colaborare fiind semnat in 26 noiembrie 2010 cu OTP Bank din Ungaria. Conform acordului, s-a estimat ca pana la incheierea celui de-al doilea trimestru din 2011, cardurile emise in China vor putea fi folosite pentru retrageri de numerar si cumparaturi. Pana la finele acestui an, acordul vizeaza ca posesorii cardurilor emise sub licenta CUP sa le poata folosi in intreaga retea a OTP Bank Ungaria, care este formata din 1.800 de ATM-uri si 15.000 de magazine echipate cu terminale POS.

Optiunea CUP de a colabora cu OTP Bank nu este intamplatoare pentru ca institutia nu este doar este cea mai mare banca din aceasta tara ci si cea mai mare  banca independenta din centrul si estul Europei, cu peste 1.400 de sucursale in noua tari, si cu o retea de terminale care cuprinde peste 4.000 de ATM-uri si 56.000 de POS-uri. In privinta acceptarii, OTP Bank are o cota de 50% din intreaga piata ungureasca.

Cel mai recent acord de acceptare semnat de CUP in Europa a fost, in luna martie a acestui an, chiar cu Societe Generale, prin care se prevede extinderea graduala a acceptarii cardurilor emise sub licenta LUC in toata reteaua bancii. Societe generale are o retea formata din peste 6.400 de ATM-uri si 51.000 de POS-uri, operationale in 37 de tari la nivel mondial, inclusiv Romania. Un prim acord a fost semnat inca din 2010, care prevedea acceptarea cardurilor CUP in Franta. Potrivit acestui acord, in mai putin de un an, cardurile vor fi acceptate la ATM-urile Societe Generale din 14 tari si comerciantii parteneri ai bancii din 8 tari in care este prezenta puternica institutie franceza.

Cum atat Societe Generale cat si OTP Bank sunt prezente pe piata romaneasca, avand in vedere acordurile semnate de bancile mama, intrebarea nu este daca, ci cand, vom asista la acceptarea cardurilor CUP si in Romania. Foarte probabil ca momentul va fi legat de evolutia investitiilor chinezesti in tara noastra insa el credem ca se va materializa in urmatorii doi ani.

Schimburile comerciale dintre Romania si China au crescut continuu de la 190 mil. USD in 1989 la 3,7 mld. USD in 2010. Pe primele patru luni din acest an, valoarea acestor schimburi comerciale s-a ridicat la 1,24 mld. USD. In privinta numarului de turisti din China, in ultimii trei ani am avut o medie de peste 20.000 pe an, o parte dintre ei venind la lucru in Romania. Oficialii de la Biroul de Promovare Turistica a Romaniei in China se asteapta la cresterea cu 40% a numarului de vizitatori din China, odata ce Romania va deveni tara Schengen, intrucat vor scadea costurile de calatorie pentru turistii care vor sa viziteze mai multe tari europene.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?