[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Deputatii decid astazi pragul la acceptarea platii cu cardul: 10.000 sau 50.000 de euro

12 iunie 2018

Proiectul de modificare a aşa-numitei legi „cash-back”, care prevede introducerea obligativităţii acceptării plăţilor electronice şi permite comercianţilor să deburseze numerar la cererea clienţilor deţinători de carduri, intră astăzi într-o rundă finală de dezbateri în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, înainte de votul din plen.

Dezbaterea proiectului este primul punct pe ordinea de zi a comisiei, conform agendei publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor. Cea mai importantă dezbatere pe marginea legii, aflată deja în vigoare şi care trebuie pusă în aplicare de comercianţi din 1 iulie, este cea referitoare la cifra de afaceri minimă de la care comercianţii sunt obligaţi să accepte plata cu cardul. Legea actuală prevede un prag de 10.000 de euro pe an, dar un amendament dezbătut de deputaţi prevede majorarea pragului până la 50.000 de euro pe an.

Creşterea pragului ar elimina obligativitatea acceptării cardurilor pentru cea mai mare parte a comercianţilor şi ar elimina practic efectul benefic asupra celor 12 milioane de deţinători de carduri şi a bugetului de stat. Reţeaua de terminale POS este în prezent de peste 193.000 de unitati, iar în afara marilor oraşe deţinătorii de carduri au posibilităţi limitate de a le utiliza pentru plăţi. Astfel, numai o cincime din sumele tranzacţionate pe cardurile din România sunt plăţi în magazin, majoritatea covârşitoare fiind retrageri de numerar de la ATM, potrivit datelor BNR.

Sursa: ZF

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?