Deloitte Romania: „bancile cu o cota de 0.5% – 0.7% vor fi achizitionate intr-un an si jumatate”

5 iulie 2018

Firmele de consultanta financiara de top din Romania vad o consolidare substantiala a sistemului bancar, cel putin pe termen scurt si la nivelul bancilor mici. „Băncile cu o cotă de 0.5-0.7% vor fi achiziţionate într-un an jumătate.”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener, Deloitte Romania, in cadrul ZF Banking 2018. „Există deja o bancă mică la vânzare, cu proces on going”.

Specialistul spune ca nu este uşor să cumperi o bancă în România intrucat aprobarea de la BNR se obtine doar daca banca centrala este convinsa ca achizitia poate fi sustinuta pe termen mediu si lung. „Asta se traduce printr-un business plan discutat cu BNR foarte serios, un suport financiar pe care îl poti avea şi de la alţi parteneri si prin experienţa în sistemul bancar al altei ţări.”, a mai precizat Dumitrescu.

Laura Toncescu, Partener KPMG, a declarant ca BNR a fost prudentă până acum în privinţa achiziţiilor făcute de fonduri de investiţii, dar intrarea JC Flowers pentru preluarea Piraeus Bank este un semnal important.

„Un fond de investiţii poate veni cu o nouă perspectivă, o nouă strategie. Ei vor veni să consolideze. Nu cred că va veni o bancă mare în România. Băncile regionale sunt deja aici. Avem şi riscul de ţară.”,  a declarat Toncescu.

„Tendinţele arată că nu vor avea loc anul acesta fuziuni între băncile din top 10 de pe piaţa locală, decât dacă sunt determinate de deciziile regionale, spune Sebastian Mocanu, partener, EY Romania Transaction Advisory – Financial Services.

Mocanu apreciaza consolidarea ca inevitabilă pentru ca este greu sa te gandesti la profituri rezonabile fara o cota de piata de minim 5%.

„Sunt aspecte legate de reglementare sau spălare a banilor care vor aduce costuri suplimentare. Profitul sau accesul la pool-ul de profit al unei ţări este destul de limitat. Este destul de dificil să obţii profituri rezonabile. O cotă de piaţă de 5% poziţionează o bancă la o parte mai semnificativă din profiturile care se pot strange în sistemul bancar.” potrivit reprezentantului EY Romania.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Jan Schildbach – Analyst Deutsche Bank


„Though Libra has met with fierce resistance from central banks and supervisory authorities and might never see the light of day, in many other cases tech firms (both start-ups and established big players) have successfully captured bits and pieces of universal banks’ traditional value chain. This trend may only intensify in the coming years. In this environment, European banks remain squeezed.”

Sondaj
In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash