Deloitte Romania: „bancile cu o cota de 0.5% – 0.7% vor fi achizitionate intr-un an si jumatate”

5 iulie 2018

Firmele de consultanta financiara de top din Romania vad o consolidare substantiala a sistemului bancar, cel putin pe termen scurt si la nivelul bancilor mici. „Băncile cu o cotă de 0.5-0.7% vor fi achiziţionate într-un an jumătate.”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener, Deloitte Romania, in cadrul ZF Banking 2018. „Există deja o bancă mică la vânzare, cu proces on going”.

Specialistul spune ca nu este uşor să cumperi o bancă în România intrucat aprobarea de la BNR se obtine doar daca banca centrala este convinsa ca achizitia poate fi sustinuta pe termen mediu si lung. „Asta se traduce printr-un business plan discutat cu BNR foarte serios, un suport financiar pe care îl poti avea şi de la alţi parteneri si prin experienţa în sistemul bancar al altei ţări.”, a mai precizat Dumitrescu.

Laura Toncescu, Partener KPMG, a declarant ca BNR a fost prudentă până acum în privinţa achiziţiilor făcute de fonduri de investiţii, dar intrarea JC Flowers pentru preluarea Piraeus Bank este un semnal important.

„Un fond de investiţii poate veni cu o nouă perspectivă, o nouă strategie. Ei vor veni să consolideze. Nu cred că va veni o bancă mare în România. Băncile regionale sunt deja aici. Avem şi riscul de ţară.”,  a declarat Toncescu.

„Tendinţele arată că nu vor avea loc anul acesta fuziuni între băncile din top 10 de pe piaţa locală, decât dacă sunt determinate de deciziile regionale, spune Sebastian Mocanu, partener, EY Romania Transaction Advisory – Financial Services.

Mocanu apreciaza consolidarea ca inevitabilă pentru ca este greu sa te gandesti la profituri rezonabile fara o cota de piata de minim 5%.

„Sunt aspecte legate de reglementare sau spălare a banilor care vor aduce costuri suplimentare. Profitul sau accesul la pool-ul de profit al unei ţări este destul de limitat. Este destul de dificil să obţii profituri rezonabile. O cotă de piaţă de 5% poziţionează o bancă la o parte mai semnificativă din profiturile care se pot strange în sistemul bancar.” potrivit reprezentantului EY Romania.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?