[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

De Black Friday, oktal.ro inregistra vanzari record de 1 mil. Euro in numai 9 ore – trei saptamani mai tarziu firma era oficial in incapacitate de plata

26 ianuarie 2015

Dupa o activitate de 15 ani, oktal.ro – primul magazin online din Romania specializat pe comercializarea de produse IT&C – isi inchide portile. Compania Elka Oktal Group, care administreaza oktal.ro, a solicitat pe 11 decembrie a.c. deschiderea procedurii simplificate a insolventei. Tribunalul a admis cererea si a dispus intrarea in faliment prin procedura simplificata a debitorului. Cererea a intervenit urmare a acumularii de datorii “in cuantum foarte mare” iar in aceste conditii  “nu exista posibilitatea redresarii activitatii”, conform datelor disponibile in Buletinul procedurilor de insolventa, citate de ZF.

“In motivarea cererii sale, debitorul a aratat ca urmare a conjuncturii economice nefavorabile, nu mai poate face fata datoriilor, fiind in stare vadita de insolventa. (…) Tribunalul (…)analizand actele si lucrarile dosarului (…)admite cererea debitorului Elka Oktal Group SRL – sector 1, Bucuresti, Str. Manastirea Caldarusani, nr. 3, ap. Corp A. In temeiul art. 145 alin. 1 raportat la art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dispune intrarea în faliment prin procedura simplificata a debitorului. In temeiul art. 85 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 ridica dreptul de administrare al debitorului si dispune dizolvarea societatii debitoare”, conform sursei citate.

Compania, fondata de antreprenorul Dan Dumitrescu, a avut in 2013 o cifra de afaceri de 18,4 mil. lei (4,2 mil. euro), un profit net de 50.824 lei (11.501 euro) si un numar mediu de 22 de angajati, conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

In primele noua luni ale anului precedent compania anuntase ca a obtinut venituri de 3 mil. euro si ca se asteapta ca in ultimul trimestru sa obtina alte 3 mil. euro, generate cu ocazia sarbatorilor de iarna si a evenimentului de shopping Black Friday. De Black Friday, mai exact pe 21 noiembrie 2014, compania anunta ca a obtinut venituri de 1 mil. euro in primele noua ore si se astepta la 2 mil. euro, pe durata intregii zile.

“Black Friday 2014 se dovedeste a fi un real succes, întrucat, pana la ora 09:00, am avut comenzi in valoare de un milion de euro. In total, Black Friday va aduce, in acest an, vanzari de doua milioane de euro”, declara atunci Dan Dumitrescu, general manager Oktal.ro.

In zilele imediat umatoare, compania nu a mai venit cu noi comunicate care sa confirme asteptarile. Se pare ca Oktal a mizat pe febra cumparaturilor de Black Friday pentru redresarea companiei însa vanzarile, desi au fost mari, nu au atins nivelul estimat.  “Vanzarile chiar au fost spectaculoase de Black Friday, dar nu au acoperit în totalitate cheltuielile”, conform sursei ZF.

Prima Adunare a creditorilor este programata pentru data de 18 februarie. Cateva zeci de furnizori au fost deja notificati de situatia Oktal, pe lista publicata in Buletinul Procedurilor de Insolventa figurand nume sonore: de la Google Irlanda pana la Allview, Evolio, Gersim, PayU, F64, Domo, eMag, Cargus, Cetelem sau Asbis.

In prezent, pagina web oktal.ro a devenit practic o oglinda a magazinului online rival cel.ro – detinut de compania Corsar online – Elka Oktal sistandu-si activitatea comerciala. Aceasta situatie nu a fost determinata de o achizitie a oktal.ro de catre cel.ro ci de un acord intre cele doua companii.

“Site-ul oktal.ro nu a fost vandut catre Corsar Online (cel.ro). Site-ul va fi vandut dupa ce va avea loc prin Adunarea creditorilor cand se va realiza evaluarea tuturor bunurilor lor. Elka Oktal a realizat un contract într-un fel de comodat cu Corsar Online (cel.ro) anterior deschiderii procedurii insolventei, chiar cu cateva zile anterior acestui pas, cu urmatorul scop: Elka Oktal a dat Corsar Online drept de gazduire pe site-ul lor a ofertei de produse de pe cel.ro pentru ca în schimb Corsar sa onoreze garantiile pentru produsele vandute de Elka. Practic produsele care apar acum pe oktal.ro nu sunt ale Elka Oktal ci ale Corsar Online (cel.ro). Elka a estimat ca timp de trei luni pana la prima adunare a creditorilor este suficient timp pentru rezolvarea acestor probleme. Deci practic e un fel de serviciu contra serviciu, nimeni nu plateste nimic”, conform ZF.

Site-ul va putea fi vandut doar dupa ce va avea loc Adunarea creditorilor si vor fi evaluate bunurile retailerului. Cel.ro este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de retail online, cu afaceri de 145 mil. lei (33 mil. euro) anul trecut.

Oktal.ro este membru fondator al Asociatiei Romane a Magazinelor Online (ARMO).

In piata sunt multe exemple de magazine online, cu pretentii, care desi au cifre de afaceri/vanzari impresionante, inregistreaza si datorii pe masura. Poate cel mai reprezentativ este Elefant.ro care a raportat pentru 2013 o cifra de afaceri neta de 28.8 mil. RON si un nivel comparabil al datoriilor – 27.4 mil. RON.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?