[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

De 1 iunie: nu dati banii pe prostii, faceti un card la copii!

1 iunie 2020

La sfarsitul anilor ’90 se lansau serviciile bancare la distanta, prin internet banking. Cativa ani mai tarziu se lansau si serviciile de mobile banking. Acum suntem in plina efervescenta a serviciilor de digital banking si, mai nou, fintech banking.

Nimic insa despre „teenage banking”, sau serviciile bancare pentru adolescenti, desi aproape toate bancile sa lauda cu programele lor de educatie financiara.

Cum ar putea invata mai bine un copil ce presupune banking-ul, decat facandu-l client al sistemului financiar-bancar. Iar prin detinerea unui card, se deprind mult lucruri despre gestiunea finantelor personale dar si despre circuitul banilor iar copiii devin cu adevarat mai responsabili.

In prezent sunt cel putin doua oferte in piata care se adreseaza adolescentilor, una dintre ele chiar si copiilor sub 14 ani. Este vorba despre Unicredit. Cardul lor de debit Mastercard Young este „instrumentul optim de plata pentru copii cu varste intre 6 si 18 ani.”, potrivit bancii.

Cu cardul Mastercard Young aveti acces la Mobile si Online Banking (serviciu de tipul Internet banking) pentru a putea vizualiza oricand tranzactiile realizate. Cele doua aplicatii sunt disponibile atat pentru parinti cat si pentru copii. Pentru un plus de siguranta, parintii au drepturi aditionale privind diverse modificari pe care le pot face prin Online sau Mobile Banking, fata de copii. De exemplu, pot modifica limitele de tranzactionare sau pot efectua refuz la plata online.

Limita cardului privind valoarea cumparaturilor zilnice este de 200 lei/zi si poate fi modificata doar de catre parinti, prin Mobile sau Online Banking;

Cardul este atasat contului curent GeniusCont Junior, cu zero costuri de furnizare (emitere si administrare) pentru contul in Lei; Mai multe detalii aici.

Exista o oferta si din partea institutiilor nebancare. Este vorba despre Revolut Junior. Compania fintech, de origine britanica, a dezvoltat si lansat si pe piata romaneasca o aplicație pentru gestionarea banilor de catre copiii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani și părinții acestora, care sunt clienti Metal si Premium.

Prin folosirea propriului cont Revolut, părinții vor putea să gestioneze sumele de bani alocate copiilor, precum și fondurile proprii, totul dintr-un loc sigur, ceea ce oferă o soluție integrată de management financiar pentru întreaga familie. Aceasta include și faptul că părinții vor putea transfera instantaneu bani către contul copiilor și vor putea accesa soldul și tranzacțiile acestora.

În plus, părinții pot primi notificări prin care să fie anunțați de modul în care copilul lor cheltuie bani. Produsul include setări de siguranță care le permit părinților să controleze funcționalitățile cardului și tranzacțiile precum plățile online.

Pe parcursul anului vor fi adăugate noi funcționalități, printre care se numără: posibilitatea de a stabili o alocație lunară, sarcini și obiective cu caracter financiar, opțiuni de economisire, rapoarte de cheltuieli, limite de cheltuire și noțiuni de educație financiară care îi vor ajuta pe copii să își dezvolte abilitățile financiare. Fiecare funcționalitate este creată în așa fel încât să implice atât părinții, cât și copiii, facilitând astfel dialogul constant în familie.

Mai multe detalii aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?