[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Daniel Daianu: „Active financiare precum “Libra” ar fi un mare pericol pentru sistemul financiar intrucat ar eroda decisiv mecanismul de transmisie monetara”

7 noiembrie 2019

Intr-un discurs recent la Academia Romana, Daniel Daianu – actualul sef al Consiliului Fiscal si fost bancher central, a abordat si subiectul criptomonedelor, despre care spune ca nu sunt bani!

„Cripto-monedele, ca “monede paralele” sunt in larga masura, o consecinta a crizei financiare; au aparut si ca urmare a scaderii increderii in guverne. Bitcoin si alte crypto-monede oglindesc intr-un fel aceasta neincredere, dorinta de a forme “piete paralele”, de a oferi un mijloc de schimb alternativ care nu este supus controlului autoritatilor si care ar fi in consonanta cu logica de functionare a unor structuri non-ierarhice in societate.”

Modifica crypto-monedele creatia monetara? Daianu spune ca nu. „Volatilitatea foarte mare a cotatiiilor crypto-monedelor le impiedica sa indeplineasca functia de “pastrator de valoare”. Cripto-monedele nu au in spate o autoritate care sa indeplineasca functia de “imprumutator de ultima instanta”, ce este vitala pentru stabilitate financiara, pentru increderea in intreg sistemul. Cripto-monedele sunt mai degraba drept active financiare, care atrag pe cei ce mizeaza pe castiguri speculative.”

Despre active financiare precum “Libra”, Daianu spune ca „ar fi un mare pericol pentru sistemul financiar intrucat ar eroda decisiv mecanismul de transmisie monetara, ar creea noi riscuri sistemice majore prin volumul operatiunilor.”

„În ceea ce priveşte viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a pieţelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o ţintire a inflaţiei pragmatică şi controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudenţiale în mod inevitabil înseamnă şi controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mişcării banului în economie”, a explicat Daniel Dăianu.

Discursul integral aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?