[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Dana Demetrian, vicepresedinte retail BCR: „bancile se pot transforma in fintech-uri, dar fintech-urile nu se pot transforma in banci”

6 iulie 2018

Fintech-urile nu sunt o ameninţare la adresa businessului bancar, pentru că băncile se pot transforma oricând şi au resursele de a adopta comportament de fintech, spune Dana Demetrian (foto), vicepreşedinte BCR, în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18.

Cu toate acestea, reprezentantul BCR admite ca „riscul ca fintech-urile să ne atace din punct de vedere al businessului există”.

„Soluţia este să ne transformăm noi înşine în fintech-uri, să lăsăm oamenii să gândească, să se dezvolte, să nu limităm oamenii în creaţia lor. Şi mai mult, cred că trebuie să scoatem la suprafaţă principalul aspect, există o mare diferenţă între fintech-uri şi bănci, şi-anume că băncile se pot transforma în fintech-uri, dar fintech-urile nu se pot transforma în bănci. Pentru a dezvolta sistemele pe care le avem noi, ar dura ani.”, a declarat Demetrian.

Chiar daca pentru generatiile tinere poate fi „cool” sa tranzactioneze prin intermediul gigantilor GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon), pe termen lung, ajunse la maturitate, vor prefera tot fondurile de investitii si bancile pentru a-si plasa banii si a-i economisi in siguranta, crede Demetrian.

„Vorbim de generaţii diferite, de oameni care pot merge spre Aple sau Google Pay pentru tranzacţionare, dar acei oameni vor ajunge la maturitate şi vor investi. Da, probabil investeşti acolo, dar apoi unde îţi vei ţine banii? Acolo? Nu. În bănci, în fonduri de investiţii. Băncile sunt medii stabile care pot asigura continuitatea.”, spune vicepresedintele BCR.

Si Dan Pascariu,  preşedintele UniCredit Bank, impartaseste aceasta viziune.

„Acum caţiva ani, când apăruseră fintech-urile am fost avertizat de un prieten că ne vor demola. Realitatea este că nu e chiar aşa, pentru că fintech-urile nu pot să facă ce fac băncile, în materie de atragere de depozite. Marile companii de telecomunicaţii nu au reuşit să preia porţiuni importante de la bănci, tocmai pentru că există anumite lucruri pe care doar banca le poate oferi.”, a declarat Pascariu.

Totusi, reprezentantul Unicredit are o temere.

„Suntem noi în masură să atragem cele mai bune talente de pe băncile universităţii sau din alte industrii? Nu prea, pentru că noua generaţie are alte aşteptări, iar industriile tehnologice au un mesaj mai sexy. Industria bancară devine mai mult o utilitate publică, ar trebui să schimbăm şi noi mesajul pentru că ne vom trezi că nu vom mai avea aceleaşi talente. Este un lucru la care trebuie sa reflectăm cu toţii. În al doilea rând este o chestie de mentalitate a viitorilor clienţi, care vor dori ceva şi vor trebui serviţi de angajaţi care au aceeaşi mentalitate.”

In acest context, Pascariu a concluzionat: „Noi trebuie sa fim proactivi, să facem parteneriate cu fintech-urile pentru a veni cu noi tipuri de experiente pentru client, potrivit nevoilor noilor generatii.”

Comentarii (1)
  1. Cosmin Cosma spune:

    Ha, ha , ha.
    IT Legacy este unul din cei mai mari stoperi pentru banci sa devina fintechs, iar fintechs care ajung banci incep sa fie din ce in ce mai multe (N26, Monzo, Starling, Revolut…). Ha, ha, ha.

    In raportul despre impactul fintech al EBA publicat saptamana asta:

    „The report sets out five factors that might significantly affect incumbents’ business models from a sustainability perspective:
    (i) digitalisation/innovation strategies pursued to keep up with the fast-changing environment,
    (ii) challenges arising from legacy ICT systems,
    (iii) operational capacity to implement the necessary changes,
    (iv) concerns over retaining and attracting staff and (v) increasing risk of competition from peers and other entities.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?