Ca organizator de evenimente sunt mereu in cautare de vorbitori interesanti si teme, care daca nu sunt inca in actualitate vor deveni in curand. Este si cazul NFT-urilor, subiect ce va fi analizat in cadrul conferintei internationale Banking 4.0.
Asadar, aidoma unui „scouter”, am ajuns la Crypto Monday (foto), un eveniment care se desfasoara in ultima zi de luni a fiecarei luni. Organizat de Federatia pentru Tehnologii Emergente, evenimentul a ajuns deja la a doua editie.
Titlul este destul de elocvent pentru a va da seama cine se intalneste aici: adeptii noii economii digitale si ai investitiilor de tip alternativa. Sunt tineri, frumosi si entuziasti, creatori de arta digitala, investitori in criptomonede si/sau NFT-uri (non fungible tokens), platforme de tranzactionare, organizatori de evenimente, startup-uri care dezvolta proiecte pe tehnologie blockchain. O adevarata comunitate web3.
La intalniri sunt invitate sa vorbeasca persoane relevante care impart din experienta lor. De aceasta data au venit Tammy Lovin – designer multidisiciplinar și creator de NFT-uri, Valentin Stefan – director general Posta Romana si Avi Cicirean – fondator Brand Minds. Tema a fost legata de NFT-uri.
Iata cateva dintre cele mai interesante declaratii ale reprezentantului Postei Romane
. Posta Romana intotdeauna va fi cea care va aduce ultimul cash, ultima factura, care va ramane in urma cu vremurile pentru ca acesta este rolul nostru: ca statul roman sa nu lase in urma niciun cetatean. iar Posta Romana trebuie sa-l ajute sa faca acea tranzitie de la traditie la modernitate. Asadar, noi ne axam pe lucrurile trecutului. In acelasi timp imi doresc foarte mult sa ajutam si viitorul. Si viitorul este NFT-ul.
. Miza este sa aducem aceasta cultura de nisa in mainstream, pentru ca presupun ca nu sunt mai mult de cateva mii, poate zeci de mii de utilizatori de NFT-uri in tara. Adica sa ajungem la cei 5 mil. de pensionari care isi iau cuponul de pensie, sau la cei un milion de copii care primesc alocatia prin Posta Romana. Toate aceste milioane de categorii de romani ar trebui macar sa stie ce este un NFT si poate ca in 5 ani, 10 ani, acest tool va deveni mainstream.
. Cum ar fi ca Ministerul Muncii, Casa Nationala de Pensii, sa accepte pe langa cupoanele de pensii pe format hartie, emiterea lor, la cerere, si in format NFT? Atunci, pensionarul care are un wallet digital, merge cu acel NFT la STB (Societatea de Transport Bucuresti). Ca societate comerciala, STB accepta si il lasa pe pensionar sa mearga gratuit in mijloacele de transport in comun pe baza acelui NFT. La fel la Metrorex sau la muzeu.
. Tot ce inseamna dovezi pe hartie este de domeniul trecutului. Industria aceasta scade cam cu 10% in fiecare an. Cineva trebuie sa-i ia locul. Haide sa-l ia NFT-ul!
. Ne-am dori sa existe o colaborare formala intre industria pe care o reprezentati si Posta Romana, sa facem ceva impreuna
. Intreaga industrie de NFT-uri cred ca ar trebui sa aiba o voce
. Ne dorim sa avem un angajat al Postei care sa se ocupe de aceasta industrie
. Incercam sa gasim o valoare comerciala pentru NFT-urile emise de Posta Romana. Deocamdata nici noi si nici alte companii de posta din lume nu am reusit sa (le) gasim o utilitate comerciala. Cred ca statele lumii pot sa foloseasca NFT-urile mult mai bine decat ar putea sa le foloseasca o familie.
. Posta Romana are un cost de, sa zicem, un leu, pentru o carte postala. Daca reusim sa cream un NFT care sa ne coste sub un leu, atunci deja am gasit o utilitate comerciala pentru NFT-uri.
. in vara acestui an vom scoate o noua serie de NFT-uri.
Evident ca toata sala era intr-un „uau” continuu la declaratiile reprezentantului Postei.
Urmarind discutiile, si mai ales reactiile la acestea, m-am dus firesc cu gandul la evenimentul meu, Banking 4.0, si mi-am dat seama ca provocarea nu este neaparat obtinerea finantarii (ca intotdeauna), ci audienta. Cum sa fac sa aduc laolalta doua lumi, cea a noii economii digitale, dezinvolta si nonconformista, si cea bancara, puternic traditionalista si conservatoare, si sa incerc sa creez punti de legatura. Pentru ca astazi, lumea cripto fuge de banci si viceversa.
M-am intrebat bunaoara daca poate exista o oportunitate pentru emiterea unui NFT in industria financiar-bancara locala? Care sa aiba si o utilitate evidenta, pentru ca va fi purtator de valoare, cu posibilitatea de a oferi randamente superioare in timp. Ei bine, raspunsul este da.
Asa cum directorul general al Postei Romane a lansat provocarea catre dezvoltatori, sa vina cu idei pentru a putea acorda pensiile sub forma unui NFT, la fel putem invita si Banca Nationala a Romaniei sa ia in calcul posibilitatea emiterii monedelor aniversare (si) in format digital. Acestea indeplinesc toate criteriile pentru un NFT: este arta, se incadreaza la categoria obiecte de colectie („Collectibles”) – fiind din start adresate numismatilor – si isi pot mari valoarea odata cu trecerea anilor.
Desi cvasimajoritatea ar considera ca este o provocare pe care BNR nu ar accepta-o niciodata, sa nu uitam totusi ca la banca centrala exista in organigrama un birou cripto, ce desfasoara deja un proiect – anuntat inca din vara anului trecut – in cadrul caruia se studiaza si se fac simulari privind utilizarea noilor tehnologii in platile cu retail CBDC („central bank digital currency”) si cu active tokenizate.
In acest context, testele necesare si apoi emiterea monedelor aniversare si in format digital ar putea fi considerate ceva extrem de fezabil, cu un impact reputational major si incurajator in piata.
Si totusi, care este motivul pentru care BNR nu lanseaza colectii numismatice sub forma de NFT?
Intrebarea a fost adresata catre o sursa bine informata. Iata raspunsul:
Oricat ar parea de greu de crezut, nu este pozitia oficiala a departamentului de comunicare al BNR, ci raspunsul pe care l-a oferit ChatGPT. Credeti ca un raspuns pe bune din partea BNR va fi diferit? Foarte probabil nu. Am convingerea ca se va merge pe abordarea clasica: „nu este in politica bancii”. Cel putin pana cand Consiliul de Administratie al BNR nu va avea alte vederi, ceva mai progresiste, in ceea ce priveste activele digitale. Ca sa nu zic chiar alta componenta.
In loc de concluzie, e clar ca nu vine primavara cu floarea oferita industriei cripto de Posta Romana. Este insa important ca lucrurile incep sa se miste, chiar si la nivel de discutii. Va fi insa nevoie de legislatie, pentru a merge mai departe, cel putin din partea industriei bancare.
____________
Ce sunt NFT-urile?
Iata definitia utilizata chiar de platforma OVEIT, de unde se poate achizitiona unul dintre cele 160 de NFT-uri emise de Posta Romana.
NFT-urile (jetoanele nefungibile) sunt înregistrări digitale unice care nu pot fi modificate sau falsificate. Ele reprezintă bunuri fizice sau digitale (practic orice articol pe care ți-l poți imagina, cum ar fi o pereche de snickers, un bilet de eveniment, o melodie, un videoclip etc.) și dețin dovada întregului istoric al articolului.
Prin stocarea într-o rețea blockchain, autenticitatea și proprietatea lor sunt securizate și pot fi verificate cu ușurință. Fiecare înregistrare digitală poate include un mic program care acționează ca un contract inteligent pentru tranzacțiile viitoare. Astfel, articolul în sine poate fi programat să împartă veniturile din tranzacțiile viitoare cu creatorii săi, proprietarii inițiali sau chiar cu terți.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: