[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Curtea Constitutională: Legea Dării în plată este constituțională, mai puțin un articol. Initiatorul legii, Daniel Zamfir: „Victorie uriasa pentru toti romanii cu credite!”

18 iunie 2021

Curtea de Conturi a stabilit joi că Legea Dării în Plată este constituțională, cu excepția unui articol (art. 8, alin. 5), clarificând termenul de impreviziune.

„Curtea a reținut că prezumarea absolută a impreviziunii în ipoteza în care debitorul a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit pentru datoria inițială și pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat, conservă elementele de neconstituționalitate reținute în Decizia nr.731/2019. În aceste condiții,

Curtea a constatat că art.8 alin.(5) tezele a doua și a treia din Legea nr.77/2016 nu respectă deciziile anterioare ale Curții Constituționale (Decizia nr.623/2016 și Decizia nr.731/2019), astfel că încalcă art.147 alin.(4) din Constituție. Totodată, s-a reținut și încălcarea art.1 alin.(5) și art.44 din Constituție, prin raportare la cele stabilite în Decizia nr.731/2019,” potrivit comunicatului CCR.

Victorie uriasa pentru toti romanii cu credite!” a scris pe pagina sa de facebook, initiatorul legii, senatorul Daniel Zamfir.

Pe intelesul tuturor, executatii silit vor avea in continuare acces la lege daca indeplinesc pragurile de impreviziune stabilite de lege. Asadar, daca rata la banca a crescut cu mai mult de 50% fata de momentul semnarii contractului sau cursul de schimb a crescut cu mai mult de 52,6% fata de data incheierii contractului, debitorul poate solicita reechilibrarea contractului, iar banca e obligata sa accepte.In aceste conditii, toti cei cu credite in CHF intra sub incidenta legii!” a explicat senatorul PSD.

Ii indemn pe toti cei care au contracte de credit, a caror rata a crescut cu mai mult de 50%, sa notifice banca sa le reechilibreze contractele!” a concluzionat acesta.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?