[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cum promovezi un eveniment crypto fara sa folosesti cuvantul crypto?

20 martie 2023

Cand nu poti sa folosesti cuvantul crypto pentru a promova un eveniment pe social media dedicat industriei crypto, esti obligat sa gasesti solutii. Pentru conferinta internationala Banking 4.0 din 30 mai, ne-am decis sa folosim pastile video, de maxim doua minute fiecare, pe diverse teme de actualitate.

Asa ca vom invita in studio, mai multi experti relevanti ce se bucura de notorietate in piata.

La prima discutie filmata astazi au dat curs invitatiei Andrei Burz-Pinzaru – Partener Reff & Associates/Deloitte Legal Romania, singurul avocat din Big 4 firme de consultanta care vorbeste public despre cripto – si o face foarte bine, Felix Crisan – Co-Founder & CTO Netopia Payments, co-founder & CTO Ronin (platforma de cowdfunding), considerat pionierul blockchain in Romania, un antreprenor de succes, investitor vizionar si consultant pentru o serie de proiecte – inclusiv Head of Research MultiversX, si Sergiu Draganus – antreprenor in serie – CEO Ludo.com, co-founder GeoRanker, co-founder CryptoCoin.Pro – pasionat de inovatie in blockchain si urmarit de aproape 10.000 de oameni pe linkedin.

Moderata magistral de Stefan Gergely, Head of Growth Veridion si Co-Fondator al Asociatiei pentru Tehnologii Avansate, intalnirea a abordat foarte multe subiecte de interes: de la recentele falimente bancare din SUA, si corelatia lor cu piata cripto, si pana la experimentul bitcoin – „legal tender”, inca in desfasurare, din El Salvador.

Asa cum era de asteptat, o buna parte a discutiilor s-a centrat pe reglementarea activelor digitale si impactul pozitiv al acesteia asupra pietei, pe termen lung.

Felix Crisan se teme ca libertatile individuale vor fi ingradite prin introducerea CBDC-urilor (monedele digitale emise de bancile centrale). „Trebuie sa analizam masura in care implicarea tot mai adanca a guvernelor si bancilor centrale in activitatile conexe mediului cripto intra in contradictie cu filozofia care a stat la baza aparitiei acestei noi clase de bunuri sau monede.”

Sergiu Draganus spune ca „reglementarea cripto este drumul catre adoptia in masa„, de aceea este foarte important modul in care este reglementat domeniul.

Andrei Burz-Pinzaru considera ca relevant este si ce reglementam: tehnologia, stablecoin-urile, NFT-urile sau miriadele de criptomonede. „Eu nu cred ca CBDC-urile vor fi primul pas in reglementarea cripto-activelor ci stablecoin-urile. MiCA se duce in directia asta.”

Unele state au inceput sa emita legislatie proprie, inainte de MiCA – asteptata sa fie votata luna viitoare in Parlamentul European. Nu este cazul Romaniei, care este ramasa in urma si la capitolul lansare pilot CBDC. In acest moment, 9 din 10 banci centrale sunt in diferite faze de documentare, testare si implementare. Banca Nationala a Romaniei inca se gandeste daca sa lanseze un asemenea proiect.

Intalnirile vor continua saptamana viitoare cand vor participa Ilie Puscas – Country manager Binance, Marius Morra – CEO Tokero si Mr. Spread, un reputat trader din piata crypto. Ne-am gandit insa la o abordare diferita, mai interactiva dar si mai riscanta, astfel ca discutiile vor fi transmise live.

In zilele urmatoare vom lansa in social media primele pastile video, care sunt in fapt „teaser-ele” noastre pentru conferinta internationala Banking 4.0 din 30 mai, dedicata crypto, Defi si activelor digitale.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?