[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Crestere exponentiala a valorii depunerilor de numerar la ATM, care a ajuns sa reprezinte 52% din valoarea platilor prin card la comercianti

Premium
8 decembrie 2021

Valoarea sumelor tranzactionate prin card, insumand platile la comercianti, retragerile si depunerile la ATM, s-a ridicat la 360,9 mld. lei, in primele noua luni din acest an. Rezultatul este comparabil cu nivelul inregistrat in tot anul 2019 (364,6 mld. lei) si reprezinta 90,5% din performanta obtinuta in 2020 (398,9 mld. lei)

Comparand gradul de tranzactionare aferent trimestrului al treilea, se observa ca – in numai patru ani – valoarea s-a dublat: de la 65,8 mld. lei in trim. III 2017, la 132,8 mld. lei in trim. III 2021.


Sursa: BNR

Odata cu declansarea pandemiei, romanii au continuat sa plateasca prin card la comercianti, insa a intervenit o nuanta: au folosit din ce in ce mai mult aplicatiile de wallet, pentru plati contactless cu mobilul.

Insa cea mai vizibila schimbare de comportament, cel putin in statistici, este folosirea ATM-urilor pentru a efectua depuneri de numerar. Doar in trimestrul al treilea din acest an, suma se ridica la 23,7 mld. lei si reprezinta aproape 18% din totalul sumelor tranzactionate pe card si mai mult de jumatate (52,6%) din valoarea tranzactiilor de plata.

Din 2017 incoace, se constata ca ritmul de crestere a valorii depunerilor de numerar la ATM este dublu fata de ritmul de crestere a volumelor tranzactiilor de plata. Astfel, in cazul tranzactiilor de plata cresterea este de 2,7 ori in vreme ce pentru depunerile de numerar cresterea este de 5,6 ori.

Aceasta este si o consecinta a faptului ca unele banci au renuntat sa mai ofere serviciul de „operatiuni in numerar” la ghisee, clientii fiind invitati sa foloseasca terminalele multifunctionale din incinta sucursalelor.

Sursa: BNR

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?