[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Creste numarul primariilor care introduc plata parcarii prin SMS

23 noiembrie 2011

23 noiembrie – Dupa Timisoara, Oradea si Targu Mures, plata parcarii prin SMS va fi posibila si in Bucuresti, incepand din luna ianuarie 2012. Utilizatorii Vodafone Romania, prepaid si postpaid, vor putea plati parcarea din zona Ateneului Roman, printr-un SMS la numarul 7577. Serviciul va fi facut disponibil cu sprijinul Primariei Capitalei.

Clienții serviciilor prepaid si postpaid vor putea trimite cate un SMS pentru fiecare ora de parcare, pentru un tarif de 0,5 Euro (TVA inclus). Dupa trimiterea mesajului, acestia vor primi, prin SMS, confirmarea platii si intervalul orar pentru care parcarea este achitata. Cu cinci minute inainte de expirarea perioadei platite de parcare, utilizatorii vor primi o notificare prin SMS despre apropierea finalului perioadei achitate.

Vodafone Romania va oferi utilizatorilor sai, in viitor, posibilitatea platii parcarii prin SMS pentru mai multe zone din Bucuresti.

In tara, plata parcarilor prin SMS este posibila prin serviciul Tpark, dezvoltat de firma Piconet, in Timisoara, Oradea, Satu Mare si Targu Mures, cu deosebirea ca functioneaza in mai multe retele de telefonie (Orange si Vodafone). Mesajul text se trimite de pe telefonul mobil la un numar scurt (7402 sau 7406) si cu 3 Euro, se poate parca pentru o zi intreaga in oricare dintre parcarile gestionate de municipalitatile din cele trei orase. TPark functioneaza inca din 2006, disponibil atunci doar intr-o formula prepay, sub forma unui voucher cumparat de la chioscurile de ziare. Sistemul, asemanator cu incarcarea creditului la telefoanele mobile prepay, a trecut printr-un upgrade digital la inceputul lui 2009, prin introducerea microplatilor SMS.

In plus, firma PICONET a dezvoltat si lansat aplicatia Android SMS Parking Romania care permite plata a parcarii cu ajutorul smartphone-ului. Aplicatia Android SMS Parking Romania este disponibila in mod gratuit pe Android Market si se poate folosi din retelele Orange si Vodafone in Timisoara, Oradea si Targu-Mures.

Aplicatia este prima de acest fel in Romania. Soferii au posibilitatea de a-si salva in memoria telefonului numarul de inmatriculare si orasul in care parcheaza cel mai des. Ei vor fi informati asupra pretului parcarii in functie de numarul de minute dorit si vor primi o notificare inainte ca timpul pentru parcare sa expire. Utilizatorii aplicatiei Android SMS Parking Romania isi pot exprima dorinta ca sistemul sa fie extins si in orasul lor apasand un buton in meniul aplicatiei. Aplicatia SMS Parking Romania este disponibila in limbile romana, maghiara si engleza.

Folosirea aplicatiei SMS Parking Romania este simpla: se selecteaza orasul si perioada dorita si aplicatia va trimite SMS-ul corespunzator. In cateva secunde se primeste un SMS de confirmare. Aplicatia va notifica clientul atunci cand perioada platita expira. Daca e necesar se poate trimite un nou SMS.

PICONET este liderul pietei de plata a parcarii prin SMS avand in functiune sistemul TPark inca din 2006 in Timisoara si din 2008 in Oradea. Un sistem similar functioneaza in Targu-Mures de la 1 aprilie 2011. Numarul de cetateni care folosesc sistemul TPark creste lunar cu 20-30%.

In prezent, Piconet negociaza implementarea sistemului si in alte orase, printre care se numara Bucuresti si Cluj Napoca.

Comentarii (3)
  1. Iza spune:

    Cu atata experienta, normal mi s-ar parea sa puna ei si la Bucuresti. De ce sa fie numai pe Vodafone cand poate fi si pe Cosmote!?

  2. Iza spune:

    sau Orange?

  3. Claudiu SUMA spune:

    PICONET este intradevar liderul de piata al platii parcarii prin SMS avand peste 500.000 SMS primite in acest an. Tin sa precizez ca PICONET a implementat sistemul la Timisoara, Oradea si Satu-Mare. Aplicatia Android a firmei PICONET va fi lansata in curand sub numele de PICONET SMS Parking.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?