[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Country Manager PaySera: „pana la anul vom vedea cel putin 10 jucatori pe partea de initiere plati (…) piata va inregistra primul milion de tranzactii pana in vara anului viitor”. Compania va lansa in septembrie serviciul de acceptare la POS.

Premium
30 august 2021

Fintech-ul lituanian Paysera a lansat si in Romania serviciul de initiere plati, pentru cei aproximativ 500 de clienti activi, persoane juridice. „Vedem interes la clientii catre care ne-am dus. Au inceput primele integrari,” a declarat – in cadrul emisiunii NOCASH la RadioDA – Daniel Turbatu (foto), country manager PaySera, companie care isi propune sa proceseze 100.000 de tranzactii pana la finele anului viitor.

____________

Lituania este cel mai important hub de tehnologie financiara din Europa, in aceasta tara fiind operationale sute de fintech-uri. De aceea, probabil ca Lituania este tara europeana in care populatia manifesta cel mai puternic tendinta de migrare de la banci catre fintech-uri, pentru a beneficia de servicii financiare si de plati.

PaySera are licenta nr.1 (n.r. de emitent de moneda electronica), emisa inca din anul 2012 de Banca Centrala a Lituaniei. Ca urmare, as putea sa spun ca tot ecosistemul fintech din Lituania a fost construit pe baza exemplului nostru,” a declarat Daniel Turbatu, country manager PaySera, in cadrul emisiunii NOCASH la RadioDA.

Acum, Paysera proceseaza tranzactii de plati pentru zeci de mii de magazine online si are integrari API cu peste 100 de institutii bancare si nonbancare din intreaga Europa. Compania lituaniana ofera cont in euro, lei si leva, fara comision lunar de administrare.

Avem banci partenere, pentru ca noi nu ne dorim sa intram in concurenta cu bancile locale. Un client Paysera devina automat client al tuturor bancilor cu care noi avem parteneriate, indiferent daca aceasta banca este in Romania, Bulgaria, Ungaria sau in Croatia,” explica Daniel.

Colaborarea cu bancile din Romania

In Romania, Paysera a incheiat un parteneriat cu Libra Internet Bank, singura institutie din piata locala care a manifestat dechidere si le-a permis – in premiera – deschiderea de conturi IBAN, pe lei. De unde aceasta reticenta din partea bancilor?

„Cu foarte multe banci am avut probleme pentru ca ele au intrepretat institutie emitenta de moneda electronica egal criptomonede. Inclusiv la nivel de departament de conformitate,” isi aminteste reprezentantul Paysera

Compania a inceput in special cu transferuri. „In momentul de fata, principalul motor al nostru este dat de conturile IBAN in leva care sunt solicitate foarte mult de comerciantii care vand activ in Bulgaria,” precizeaza Daniel.

Din iulie a.c., PaySera a lansat si serviciul de initiere plati, cu o intarziere de cel putin jumatate de an intrucat a fost extrem de greu sa integreze mai multe banci in acelasi timp.

„In Lituania, in momentul in care constatam ca un API al unei banci nu merge pe partea de open banking, semnalam problema si se straduie ca in aceeasi zi sa se rezolve. Am avut situatii in Romania in care am asteptat si o luna ca sa ne confirme ca s-a rezolvat problema.

Ne-am dorit foarte mult ca in momentul in care comunicam acest serviciu sa fie cat mai multe banci integrate, in special principalele banci din Romania. Acesta este si motivul pentru care am comunicat catre publicul din Romania aceste integrari pe care le-am facut mult mai tarziu. Am fi putut sa facem comunicarea de anul trecut. Insa totul e bine cand se termina cu bine.”

Ce presupune serviciul de intitere plati

Daniel explica: „Ce s-a intamplat de la inceputul anului? Cu totii am observat faptul ca in momentul in care ne-am dorit sa achitam produsele din cosul de cumparaturi la un magazin online si am pus datele cardului, am fost directionati catre un token al bancii sau internet banking-ul bancii unde a trebuit sa reautorizam tranzactia facuta cu cardul, pentru majoritatea tranzactiilor.”

Prin acest serviciu de initiere plati, cumparatorul – dupa ce a pus produsele in cos si doreste sa achite – va fi directionat catre o noua pagina unde va vedea siglele bancilor, isi va alege banca proprie dand click pe acel logo al bancii, se va deschide internet banking-ul bancii sale unde va gasi un ordin de plata preinitiat – de aceea se si numeste initiere plati – care are toate detaliile, suma, numele comerciantului, etc. si nu va face decat sa autorizeze acest ordin de plata si pentru el tranzactia s-a incheiat.

Daniel continua: „Din punct de vedere al cumparatorului poate ca acesta are salvat cardul si indiferent ca plateste cu cardul sau foloseste sistemul de initiere plati, pentru el poate fi totuna. Insa pentru comercianti sunt intr-adevar avantaje pentru ca, fiind un OP care se autorizeaza, cel mai probabil comerciantul isi poate incasa banii din acea vanzare chiar in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi. In plus, comisioanele de procesare a platilor se vor reduce foarte mult.

Deja noi avem o campanie in acest sens prin care comisioanele sunt undeva la jumatate fata de cat percepe un procesator de carduri.

Primele integrari pe serviciul de initiere plati

Compania a reusit sa integreze in platforma Alpha Bank, BCR, BT, ING Bank, IntesaSanPaolo Bank, Libra Internet Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit si Revolut. Integrarea Intesa Romania s-a facut la nivel de grup, inclusiv pentru Intesa Italia.

Reprezentantul PaySera spune ca este o chestiune de timp pana cand va fi finalizata integrarea BRD si CEC Bank „insa integrarile actuale asigura undeva cam peste 80% din clientii bancarizati din Romania care dispun de internet banking„.

In fiecare zi vedem tranzactii facute in special de catre magazinele online straine, care vand in Romania. Pentru ca sunt de ordinul zecilor de mii de magazine care proceseaza platile prin Paysera si deja era o cerinta venita din partea acestora sa oferim acest serviciu si pe Romania„, explica Daniel care mai adauga:

Nu atat numarul acestor banci este important, ci faptul ca toate aceste integrari sunt disponibile pe principalele platforme de comert electronic, precum WooCommerce (WordPress), Prestashop sau Shopify. Este foarte facil pentru un comerciant online sa-si deschida contul Paysera si in acelasi timp sa faca integrarea cu platforma dorita de ecommerce si sa inceapa sa utilizeze acest serviciu, sa ofere aceasta metoda de plata cumparatorilor lor. Este o chestiune doar de cateva zile.”

Compania va lansa in curand si acceptarea la POS

Pe serviciul de initiere plati, 2021 este dedicat strict pentru educarea publicului. Primele obiectivele de businesspe acest serviciu sunt propuse pentru 2022, an la finalul caruia Paysera va fi procesat cel putin 100.000 de tranzactii de plata.

Daniel este optimist si spune ca, per total piata, se vor inregistra un milion d etranzactii prin serviciul de initiere plati, pana in vara anului viitor. De unde acest optimism?

Pentru ca nu vom fi numai noi. Toate celelalte companii care urmeaza sa-si ia licenta din partea BNR, vor fi si alte fintech-uri externe care vor lansa acest serviciu, vor crea o concurenta benefica in acest sens. Cred ca pana la anul vom vedea cel putin 10 jucatori pe partea de initiere plati.

Desigur, pentru ca lucruriole sa se intample, cel putin la fel de important este ca si bancile sa continue sa faca eforturi.

Sa stabilizeze API-urile pentru ca fara API-uri stabile ale bancilor pot sa zic acum ca ne dorim 100.000 de tranzactii si sa fiu bucuros sa avem 1.000,” spune Daniel.

De asemenea, legat de proiecte viitoare, compania va lansa in cursul lunii septembrie acceptarea la POS. „In aceasta saptamana se stabilesc ultimele detalii.”

Noul serviciu se va adresa atat clientilor care acum au doar magazin online, cat si acelor comercianti, de tip PFA sau care activeaza in domeniul agricol, care isi doresc sa introduca plata prin card.

Mai multe detalii privind vanzarea de aur din aplicatia PaySera, ce inseamna costuri reduse de transfer practicate de companie sau comparatiile intre atractivitatea ofertei de servicii fintech din sistemul bancar bulgaresc si cel local, in podcast-ul de mai jos.

_____________

Infiintata in 2004, PaySera este primul fintech lituanian care a primit licenta de emitent de moneda electronica din partea Bancii Centrale a Lituaniei (in 2012). Intre timp, compania a ajuns sa proceseze jumatate dintre tranzactiile de comert electronic ale magazinelor online din Lituania.

Din perspectiva open banking, dupa intrarea in vigoare a Directivei revizuite a serviciilor de plata (PSD2), Paysera a obtinut si licentele de AISP (Account Information Service Provider) respectiv PISP (Payment Institution Service Provider) care permit fintech-urilor sa acceseze intr-un mod securizat API-urile bancilor si sa ofere clientilor lor servicii de initiere plati.

In acest moment, Paysera a reusit integrari API cu peste 100 de institutii financiar-bancare din intreaga Europa.

Compania a oferit servicii pe teritoriul Romaniei din 2014 insa, oficial, operatiunile au fost lansate in iulie 2019. In prezent, Paysera Romania are aproximativ 500 de clienti activi.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?