Potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE) din 2015, Romania se afla printre ultimele locuri din UE, dar si din regiune, in ceea ce priveste numarul de carduri pe cap de locuitor, cu 0,75 carduri per capita. Ungaria si Polonia au aproape 1 card per capita, in timp ce Bulgaria si Cehia au peste 1 card pe cap de locuitor.
In ceea ce priveste platile cu cardul per cap de locuitor, Romania puncteaza ceva mai bine decat Bulgaria (14 vs. 11 plati), insa tari precum Ungaria (cu 43,7 plati), Cehia (57,2 plati) sau Polonia (66,5 plati) sunt la mare distanta. Daca ne uitam la cifrele raportate de tarile cele mai dezvoltate din Europa observam ecartul real dintre regiunea noastra si Occident, pentru ca Suedia sau Danemarca au aproape 300 tranzactii per cap de locuitor.
Potrivit statisticilor BCE, un card emis in Romania a fost folosit la POS in 2015 pentru plati in valoare totala de circa 2.975 lei – de 262% mai mult decat un card emis in Bulgaria, insa este la jumatate din valoare fata de Polonia sau Ungaria.
Romania a inregistrat in medie 22 de tranzactii la POS pe card in 2015, fata de 47,5 in Cehia, 43 in Ungaria si 70 in Polonia. Bulgaria este codasa regiunii, cu 7,2 plati la POS per card.
„Am avut un an bun, insa si competitorul nostru – numerarul – a avut un an foarte foarte bun. Suntem inca departe de a castiga lupta cu cash-ul”, a declarat Cosmin Vladimirescu (foto), general manager-ul MasterCard Romania, care a precizat ca din totalul platilor circa 91-92% reprezinta in continuare plati in cash.
Sursa: wall-street.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: