Valoarea totală a plăților efectuate în afara țării prin intermediul cardurilor Mastercard și Maestro emise în România a crescut cu 30% între iunie 2015 și iunie 2016. „Din totalul volumelor tranzacționate la comercianți din afara țării cu carduri emise în țară în aceeași perioadă, două treimi au fost efectuate prin intermediul cardurilor Mastercard și Maestro”, potrivit unui comunicat de presa.
Posesorii de carduri Maestro și Mastercard par să devină tot mai receptivi la beneficiile plăților cu cardul, în contextul în care se remarcă o creștere a utilizării cardurilor pentru cumpărături în călătoriile internaționale, valoarea medie a tranzacțiilor la terminale POS din străinătate scăzând cu aproximativ 10% în T2 2016 față de T2 2015, până la 238 lei. Tendința de a plăti cu cardul pentru cumpărăturile uzuale, de valoare mică, devine treptat parte a comportamentului de consum al românilor inclusiv în afara țării.
”În 2015, Mastercard a derulat un studiu de piață care a evidențiat economisirile considerabile de care românii pot beneficia, de până la 30%, utilizând cardul pentru efectuarea plăților, prin comparație cu alte metode. Astăzi, vedem consumatorul român devenind din ce în ce mai receptiv la beneficiile plăților cu cardul, un comportament ce devine uzual chiar și în timpul călătoriilor în străinătate. Acest fapt subliniază o tendință care s-a accentuat în ultimii ani și pe care noi am încurajat-o prin campanii de conștientizare a beneficiilor plăților electronice,” a declarat Cosmin Vladimirescu (foto), General Manager, România, Mastercard.
Un factor important în creșterea adopției plăților cu carduri Mastercard și Maestro constă în acceptarea lor la scară largă, permițându-le consumatorilor să beneficieze de experiențe de plată rapide, simple și sigure prin intermediul tranzacţiilor contacless, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.
„Creșterea rețelei de acceptare a plăților cu cardul a fost mereu una dintre prioritățile noastre pe plan local, Mastercard fiind actualmente cel mai acceptat card de plată în România, cu o rețea de acceptare la nivel național de peste 144.500 de terminale, potrivit datelor BNR aferente primului trimestru al anului, dar și cu o amprentă unică de acceptare în rețelele de transport în comun” a mai precizat Cosmin Vladimirescu.
Potrivit datelor BNR, in ultimele patru trimestre aferente perioadei iunie 2015 – iunie 2016, sumele cheltuite in strainatate la POS pe cardurile emise in Romania s-au ridicat la 5.800 mil. lei (1300 mil. euro). Numai in sem.I 2016, valoarea platilor efectuate la extern pe cardurile emise local s-a ridicat la 2.911 mil.lei, in crestere cu 19,4% fata de sem.I 2015 (cand s-a inregistrat 2.438 mil. lei – asadar un plus de aproape 500 mil. lei).
Un alt amanunt interesant este ca platile prin card la comerciantii din strainatate detin peste 20% din volumele cheltuite in general de romani pe card la comercianti (interni si externi) in ultimele patru trimestre, potrivit celei mai recente editii a Raportului NOCASH dedicat Pietei Cardurilor.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: