“Având în vedere unele interpretări apărute în mass-media privind modalitatea de aplicare a plăţii taxei pe activele financiare a instituţiilor bancare potrivit ordonanţei de urgenţă a guvernului, apreciem că interpretarea corectă, bazată atât pe principiile de drept fiscal cât şi pe declaraţiile publice din ultimele zile este aceea că taxa asupra activelor financiare ale instituţiilor bancare va fi calculată la nivelul înregului an fiscal, fiind însă plătibilă trimestrial, la fel ca în cazul plăţii altor tipuri de taxe şi impozite, cum ar fi cel pe profit, a căror valoare este stabilită la nivelul întregului an, fiind însă plătibilă la diferite intervale de timp.”, spune într-o declaraţie Consiliul Patronatelor Bancare din România, potrivit ZF.
Guvernul a adoptat vineri seara „taxa pe lăcomie”, care presupune taxarea băncilor cu o marjă fixă din activele financiare, dacă dobânda ROBOR depăşeşte 2%. Proiectul iniţial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea să pornească de la nivelul ROBOR de 1,5%.
Ordonanţa prevede o taxare de 0,1% din activele financiare dacă se depăşeşte cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare dacă se depăşeşte nivelul de referinţă cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare dacă se depăşeşte pragul cu 1,51-2 puncte procentuale şi la o depăşire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.
Propunerea iniţială era ca taxa pe active să fie de 0%, dacă nivelul ROBOR este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şi 1,7%, de 0,4% dacă ROBOR este între 1,71% şi 2,5%, de 0,6% dacă ROBOR este între 2,51% şi 3,0% şi de 0,9% dacă ROBOR este între 3,01% şi 3,5%.
Conform bilanţului monetar agregat al instituţiilor financiare monetare, totalul activelor s-a ridicat în luna octombrie 2018 la valoarea de 490,7 mld. lei, din care 91,4%, respectiv 448,4 mld. lei o reprezentau activele interne.
Până în prezent, reprezentantii Guvernului nu au precizat foarte clar dacă este o taxă anuală sau trimestrială.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: