[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Consiliul de Administratie al BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la un minim istoric. Se vor ieftini creditele in continuare.

15 ianuarie 2021

Rata dobanzii de politica monetara se va reduce la 1,25 la suta pe an, de la 1,50 la suta cat este in prezent, potrivit deciziei luate in sedinta de astazi a Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României. Este cel mai mic nivel al dobanzii cheie inregistrat vreodata in istoria Romaniei. Asta inseamna ca vom asista la o ieftinire a creditelor in continuare.

Rata dobânzii de politică monetară (RPM) reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă si este o parte a Politicii Monetare a Bancii Nationale. Politica monetară a unei banci centrale influentează cantitatea de moneda aflata in circulație, a cursului de schimb valutar, a dobânzilor din piață si a altor indicatori in vederea realizarii obiectivelor politicii economice. 

Rata dobânzii de politica monetară influențează in mod direct cantitatea de moneda aflata in circulatie. Astfel, atunci cand rata coboara, creste oferta de bani, politica monetara fiind considerata expansiva si actioneaza ca un stimul pentru economie, bancile comerciale, populatia si companiile beneficiind de rate mai mici ale imprumuturilor.

In sens invers, atunci cand rata dobanzii creste, scade oferta de bani, politica monetara este considerată restrictivă, accesul la credite este ingreunat datorita majorării ratelor, consumul populatiei si al intreprinderilor scade, ceea ce duce la temperarea cresterii economice.

Consiliul a mai hotarat reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an;

De asemenea, va fi păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?