Consiliul Concurentei supune dezbaterii angajamentele propuse de BRD, Raiffeisen si BCR pentru a putea deveni actionari ai CIT One SRL – furnizor de servicii integrate de gestionare a numerarului

13 august 2020

Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de BRD – Groupe Société Générale SA (BRD), Raiffeisen Bank SA și Banca Comercială Română (BCR) „în vederea înlăturării îngrijorărilor concurențiale identificate în contextul în care acestea vor să devină acționari în comun ai companiei CIT One SRL”, potrivit comunicatului.

CIT One SRL este furnizor de servicii integrate de gestionare a numerarului, ce asigură întreaga gamă de servicii la nivel național, precum transportul de numerar și alte valori în autospeciale blindate, procesarea de numerar sau servicii de asistență tehnică pentru bancomate. Înaintea acestei tranzacții, CIT One SRL era deținută de BCR.

În urma analizei realizate de Consiliul Concurenței, au rezultat anumite îngrijorări în ceea ce privește atât posibilitatea apariției unui schimb de informații sensibile între acționarii CIT One, care să conducă la coordonarea acestora, precum și posibilitatea ca, post-tranzacție, cei trei acționari să impună condiții inechitabile pentru restul băncilor (concurenți pe piața serviciilor financiar-bancare) care doresc să achiziționeze servicii de la CIT One.

Ca urmare, angajamentele propuse de părțile implicate prevăd implementarea unui set de măsuri, numit Ghidul Antitrust, care să asigure respectarea regulilor de concurență la nivelul CIT One. Aceste măsuri vizează inclusiv interacțiunea BRD, Raiffeisen și BCR cu CIT One în calitatea lor de acționari, precum și de clienți. De asemenea, BRD, Raifeissen Bank și BCR se angajează ca politica de preț a CIT One să aibă la bază anumite principii care să asigure acesteia un caracter echitabil și nediscriminatoriu.

Conținutul angajamentelor formulate de părțile implicate în tranzacție sunt publicate aici. Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de BRD, Raifeissen Bank și BCR până la data de 26 august 2020.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?