[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Consiliul Concurentei: „senatorul Daniel Zamfir lanseaza fake news in spatiul public.”

18 decembrie 2018

Consiliul Concurenței nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.

„Reamintim opiniei publice că domnul senator Daniel Zamfir (foto) a lansat în spaţiul public, la sfârşitul săptămânii trecute, un fake news conform căruia Consiliul Concurenţei ar fi fost sesizat de Banca Naţională a României privind existenţa unei înţelegeri între bănci pentru a limita creditarea către companii şi că ar fi redactat un raport de control în acest sens, pe care autoritatea de concurenţă l-ar fi muşamalizat. Reiterăm opiniei publice că nu există o astfel de sesizare şi nici un raport de control in baza ei.”, potrivit comunicatului institutiei.


În același timp, menționăm că autoritatea de concurență are în derulare două investigații declanșate din oficiu, pe piața serviciilor de leasing operational și pe piața de leasing financiar și a creditului de consum din România. În cadrul investigațiilor s-au desfășurat inspecții inopinate la sediile a 25 de bănci, Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale, aceasta acțiune fiind cea mai amplă investigație a instituției. Rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora și luarea unei decizii.

Reamintim că autoritatea de concurență a făcut recomandări pentru eficientizarea/creșterea concurenței în sectorul financiar și, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piața serviciilor bancare de retail.

Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenței odată cu transpunerea Directivei privind
Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piața către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor.

Sursa foto: Agerpres

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?