[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Consiliul Concurentei lucreaza pentru reducerea „substantiala” a comisioanelor interbancare in urmatoarele luni

3 iunie 2013

Presedintele Consiliului Concurentei considera ca nu exista nicio justificare economica pentru ca o tranzactie interna in Romania sa coste mai mult decat procesarea unei tranzactii transfrontaliere. “Daca VISA poate sa traiasca cu 0,3% la tranzactiile transfrontaliere, asa cum a promis Bruxelles-ului, cred ca si in Romania poate sa se incadreze in costuri similare”, apreciaza Bogdan Chiritoiu, presedintele institutiei.

Chiritoiu (foto), a declarat recent, la Antena 3, ca institutia pe care o conduce, impreuna cu Guvernul si Banca Nationala, cauta o solutie pentru ca, in urmatoarele luni, comisioanele interbancare sa fie reduse substantial.


“Sper ca in urmatoarele luni, impreuna cu Guvernul si Banca Nationala, vom gasi o solutie, consultand industria, bancile, sa ajungem la o formula in care sa reducem substantial aceste comisioane. Cred ca este o zona pe care o sa ne concentram in urmatoarele luni ale anului acesta si sa aratam rezultate. Eu sunt incurajat de ceea ce am facut acum doi ani, cand am reusit destul de repede sa eliminam comisioanele la rambursarea anticipata a creditelor. Cred ca a fost un succes si cred ca avem sanse sa imitam acest succes”, a spus Chiritoiu, preluat de Agerpress.

Intr-un studiu al Consiliul Concurentei publicat recent, privind piata serviciilor de plati prin card, se concluziona faptul ca Romania are printre cele mai mare comisioane la tranzactiile cu cardul. In tara noastra, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1% si, respectiv, 1,2%, in timp ce in tari precum Finlanda sau Suedia, nivelul comisioanelor (pe cardurile de debit) este de cinci ori mai mic.

Aceasta reactie a conducerii Consiliului Concurentei a fost generata de un studiu, intitulat „Raport privind piata serviciilor de plati prin card”, realizat la comanda CC, care la concluzii prevedea, printre altele, urmatoarele:

„… rezultatele analizei profitabilitatii indica faptul ca, in situatia ipotetica in care nu ar exista venituri din comisioane interbancare, activitatea de emitere inregistreaza rate ale profitului pozitive, ceea ce sugereaza ca aceste comisioane interbancare incasate de bancile emitente nu sunt chiar indispensabile pentru functionarea sistemelor de plata cu carduri”.

Recent, Visa a lansat o strategie nationala pentru incurajarea si promovarea utilizarii cardului in sectorul public. Una dintre masurile propuse viza acordarea pe card a tuturor ajutoarelor si prestatiilor sociale, ceea ce pentru schemele de plata poate conduce la largirea substantiala a bazei de clientela, si implicit a veniturilor, prin captarea in sistem si a mediului rural. La acel moment ne intrebam ce va cere guvernul in schimb. Sa fie oare declaratiile domnului Chiritoiu unul dintre raspunsurile potentiale la aceasta intrebare?

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?