[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Consiliul Concurentei: „Interzicerea suprataxarii ingradeste libertatea comerciantilor”

5 noiembrie 2012

5 noiembrie, 2012 – Consiliul Concurentei considera ca „interzicerea suprataxarii ar putea ingradi libertatea comerciantilor de a redirectiona costurile cu comisioanele platite bancilor acceptatoare, catre detinatorii de carduri de plata”, potrivit raportului „Evolutia concurentei in sectoarele cheie – 2012”.

Suprataxarea reprezinta procedeul prin care comerciantii percep comisioane detinatorilor de carduri pentru efectuarea platilor cu acestea. Potrivit Consiliului Concurentei, „aceasta poate interveni datorita comisionului perceput de bancile acceptatoare comerciantilor, in scopul de a recupera in totalitate sau partial comisioanele interbancare platite de acestea bancilor emitente. Modelul acesta presupune plata unui pret mai mare pentru acelaşi bun sau serviciu in cazul platii cu cardul fata de plata in numerar”.

Al doilea fenomen care, alaturi de suprataxare, poate conduce la discriminarea utilizatorilor de carduri de plata este includerea unui comision in pretul produselor, concomitent cu oferirea unui discount pentru plata tranzactiei prin metoda cash.

Pe de alta parte, potrivit actului normativ43, care transpune prevederile Directivei 2007/64/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind serviciile de plata in cadrul pietei interne (PSD, beneficiarul platii nu poate solicita platitorului un pret suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plata. Această prevedere este motivata de legiuitor prin necesitatea de a incuraja concurenta, de a promova utilizarea eficienta a instrumentelor de plata, si, de asemenea, pentru a asigura o mai buna protectie a intereselor consumatorilor.

In ceea ce priveste comisioanele percepute comerciantilor (MSC) pentru tranzactiile la POS, acestea sunt negociate cu bancile acceptatoare, in functie de obiectul de activitate al comerciantului (comerciantii din industria hoteliera, restaurantele si baruri, agentii de turism, platesc cele mai mari comisioane in comparatie cu alte sectoare de activitate), volumul previzionat al operatiunilor cu carduri (comerciantii de mari dimensiuni platesc comisioane mai reduse in comparatie cu comerciantii de mici dimensiuni), relatia globala pe care comerciantul o are cu banca, comisionul interbancare etc. Acest tratament diferentiat este pus pe seama diferentelor de costuri, de riscuri de fraudare etc. Importanta relativa a acestor factori in industria cardurilor de plata trebuie evaluata din punct de vedere concurential.

Specific comisionului perceput comerciantilor (tranzacţii la POS) este conceptul de „blending”, si anume practicarea aceluiasi MSC indiferent de tipul cardului si/sau schema de carduri. Conform Raportului citat, „Este posibil ca prin aceste practici ale acceptatorilor de aplicare a unui MSC uniform tranzactiilor efectuate cu diferite carduri de plata ale aceluiasi sistem de carduri, precum si cu cardurile de plata apartinand diferitelor sisteme de plata prin carduri, comerciantii sa fie impiedicati sa ia decizii in cunostinta de cauza cu privire la refuzarea anumitor tipuri de carduri de plata ale aceluiasi sistem de plata sau suprataxarea platilor efectuate cu anumite tipuri de carduri de plata. Mai mult, prin practicarea unui comision identic stimularea concurentei intra si inter – marca este aproape neglijabila”.

Raportul integral „Evolutia concurentei in sectoarele cheie – 2012” – descarca acum

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?