[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Consiliul Concurentei analizeaza comisioanele bancare pe carduri

25 mai 2012

25 mai, 2012 – La o zi dupa ce Tribunalul Uniunii Europene confirma decizia Comisiei de interzicere a comisioanelor interbancare multilaterale practicate de MasterCard, seful Consiliului Concurentei din Romania anunta ca nivelul comisioanelor bancare percepute pe carduri (de emitentii locali) face obiectul unei studiu demarat inca de anul trecut.

Analiza Consiliului Concurentei privind comisioanele mari practicate pentru clientii din Romania la cardurile Visa si MasterCard vizeaza si bancile care emit aceste carduri, a declarat astazi preşedintele CC, Bogdan Chiritoiu, la o conferinta privind perspectivele institutiei.

„Avem un studiu de piata pe carduri, inceput de anul trecut. Romania are unele dintre cele mai mari comisioane din Europa. Este un motiv de îngrijorare. Tragem cu ochiul si la ce se intampla in Uniunea Europeana. Comisia a castigat in instanta, la Curtea Europeana de Justitie, cu o decizie din 2007, in care s-a decis ca Mastercard si Visa practicau comisioane prea mari. Este un motiv de preocupare pentru noi. Desfasuram o analiza a noastra interna. Ar trebui sa fie concurenta si pe această piata si tarife mai mici la carduri”, a afirmat Bogdan Chiritoiu (sepia-ZF).

Presedintele CC a mentionat ca analiza vizeaza si bancile care emit aceste carduri.

„Este vorba despre sistemul de carduri, dar si despre bancile prin care se desfasoara tranzactiile, mai exact cele care emit aceste carduri. Cele care sunt prinse in emiterea Visa si MasterCard”, a mai precizat Bogdan Chiritoiu.

Sursa: Agerpress

Update

Tribunalul Uniunii Europene confirma decizia de interzicere a comisioanelor bancare multilaterale aplicate de MasterCard

Curtea Europeana de Justitie a respins (ieri, 24 mai) sesizarea MasterCard privind anularea deciziei Comisiei Europene referitoare la comisioanele multilaterale aplicate tranzactiilor internationale cu carduri.
Printr-o decizie emisa in decembrie 2007, Comisia Europeana a declarat contrare dreptului concurentei comisioanele interbancare multilaterale (CIM) aplicate in cadrul sistemului de plata cu carduri gestionat de MasterCard.

Comisia a considerat ca CIM-urile aveau ca efect stabilirea unui nivel minim al comisioanelor facturate comerciantilor, constituind astfel o restrangere a concurentei prin preturi, in detrimentul acestora. In plus, Comisia a considerat ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca aceste comisioane pot genera avantaje de eficienta susceptibile sa justifice efectele lor restrictive asupra concurentei.

MasterCard a sesizat, in martie 2008, Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru a obtine anularea deciziei Comisiei. Cu toate acestea, MasterCard si Comisia Europeana au stabilit printr-un acord ca, pana la finalizarea cazului, nivelul CIM-urilor practicate la tranzactiile transfrontaliere sa fie de 0,2% pentru cardurile de debit, respectiv 0,3% pentru cardurile de credit.

Mai multe institutii financiare au intervenit in sustinerea MasterCard – Banco Santander, RBS, HSBC, Bank of Scotland, Lloyds TSB Bank, MNBA Europe Bank, in vreme ce Marea Britanie si doua asociatii ale comerciantilor (British Retail Consortium si EuroCommerce AISBL) au sustinut in proces pozitia Comisiei Europene.

Curtea Europeana de Justitie a respins actiunea MasterCard, neacceptand argumentatia intemeiata pe necesitatea obiectiva a CIM-urilor pentru functionarea sistemului de plata gestionat de MasterCard. Curtea a apreciat ca era putin probabil ca, in lipsa CIM-urilor, o parte considerabila a bancilor sa inceteze sau sa isi reduca semnificativ activitatea de emitere a cardurilor sau sa-si modifice conditiile de emitere a acestora intr-o masura care ar fi de natura sa ii determine pe titularii acestor carduri sa prefere alte metode sau carduri de plata.

Curtea a ajuns la concluzia ca metodele de stabilire a cuantumului CIM-urilor tindeau, pe de o parte, sa supraevalueze costurile suportate de institutiile financiare la momentul emiterii cardurilor si, pe de alta parte, sa evalueze in mod insuficient avantajele pe care le obtin comerciantii din aceasta modalitate de plata.

La aflarea deciziei Curtii, MasterCard a anuntat ca intentioneaza sa faca apel, subliniind ca prin aplicarea acesteia, platile se vor scumpi pentru consumatori. “MasterCard pune in balanta atat interesul consumatorilor cat si cel al comerciantilor, pentru ca fiecare dintre acestia sa suporte costul corect care le revine pentru beneficiile pe care le primesc. Hotararea de astazi, daca se va mentine, este defavorabila consumatorilor. De asemenea, va ameninta dezvoltarea continua de tehnologii electronice avansate de plati in Europa, care sunt esentiale pentru dezvoltarea mediului de afaceri si pentru cresterea economica”, a declarat Javier Perez, presedintele MasterCard Europe.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?