[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Consiliul Concurentei a aplicat in 2020 amenzi de peste 80 milioane euro. eMAG si ALB detin impreuna aproape 20% din amenzi.

4 februarie 2021

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 400.207.648,50 lei (82,7 milioane euro), valoare care situează anul 2020 pe locul ttei în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate. Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii, potrivit unui comunicat al institutiei.

Din cuantumul total al amenzilor, ALB si eMAG au incasat o cincime.

Pentru încălcarea legislației în domeniu concurenței, prin participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial, Asociația Societăților Financiare din România – ALB și 16 companii membre ale acesteia a primit o amenda de 41.251.774 lei (aprox. 8,47 milioane euro).

Pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace, Dante International SA, în calitate de deținător și administrator al platformei online eMAG Marketplace (www.eMAG.ro), a fost amendat cu 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro).

În 2020 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 40% mai mult decât în 2019. La sfârşitul anului 2020, Consiliul Concurenţei avea în derulare 33 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.

De asemenea, pe parcursul anului 2020, Consiliul Concurenţei a autorizat 54 de concentrări economice, din care trei au fost autorizate cu condiţii. Una dintre ele este CIT One SRL, furnizor de servicii integrate de transport, procesare si depozitare valori, detinut de BRD – Groupe Société Générale SA, Raiffeisen Bank SA și Banca Comercială Română, care au devenit acționari în comun ai companiei.

Relatia cu instantele de judecata

Consiliul Concurenţei a avut calitatea procesuală în 225 dosare privind concurenţa. Hotărârile Curții de Apel București au fost favorabile autorităţii de concurenţă in proportie de 90%, in vreme ce in cazul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procentul hotararilor favorabile a fost de 80%. Anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a menţinut 82% din valoarea totală a amenzilor contestate.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?