[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Concluzia unei saptamani nebune: „Sa ramanem la distanta astazi pentru a ne putea imbratisa maine.”​

13 martie 2020

un articol de Sergiu Cone

La inceputul saptamanii trecute, o publicatie mi-a solicitat un articol pe tema efectelor economice ale coronavirusului asupra fiecaruia dintre noi: de la evolutia cursului de schimb si a ratei la banca, pierderea locului de munca, majorarea pensiilor/salariilor, cum sa ne tinem banii, daca sa facem provizii sau nu, daca se vor scumpi preturile la alimente, etc.

M-am documentat cateva zile si vineri dimineata am predat materialul.

Luni la prima ora deja sunam sa le spun ca articolul trebuie actualizat. Peste week-end pretul petrolului scazuse cu 30% iar Italia a anuntat ca tot nordul tarii, cca 25% din populatie, este in carantina.

De atunci au trecut patru zile si tot nu am reusit sa ajustez materialul in functie de ultimele evolutii. Se pare ca traim din plin expresia „nu aduce anul ce aduce ceasul”.

Luni – 9 martie

. Guvernul Italiei decide ca intreaga tara este „o zona protejata”. Nimeni nu intra, nimeni nu iese, fara o justificare clara. Incredibilul se produce: o tara intreaga in carantina!

. seara, autoritatile de la Bucuresti au anuntat ca se vor inchide scolile in perioada 11-22 martie, cel putin. Asadar 2,9 mil. de copii vor sta acasa. Cu cine? Asta este o alta discutie.

. pietele internationale de actiuni inchid sesiunea de tranzactionare dupa un adevarat „macel”, piata consemnand cea mai neagra sedinta de tranzactionare de dupa criza din 2008. Bursa americana scadea cu aproape 8%, in ton cu cele mai importante piete din Europa! Exceptie facea Italia care scadea cu peste 11%! La Bucuresti declinul era de tot de aproximativ 8%.

Marti – 10 martie

. Serbia si Kazahstan, şi-au închis graniţele pentru călătorii din zonele afectate de coronavirus, potrivit ZF, în timp ce în alte ţări europene şcolile şi universităţile au fost închise, iar evenimentele cu public interzise.

Miercuri – 11 martie

. Cancelarul german Angela Merkel declara intr-o conferinta de presa ca doi din trei germani se vor infecta cu COVID-19. Mai mult, „Consensul in randul expertilor este că 60-70 la sută din populație va fi infectată atât timp cât se vor pastra conditiiile actuale.”, a mai precizat cancelarul, potrivit the New York Times.

. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemia, coronavirusul fiind prezent deja in peste 110 de tari, infectand peste 120.000 de oameni si generand 4300 de decese.

. Ca reactie, presedintele american Donald Trump anunta ca SUA nu mai primeste calatori din Europa, cu exceptia celor din Marea Britanie, pe o durata de 30 de zile.

. Ungaria anunta ca isi inchide granitele pentru cetatenii străini veniți din Italia, China, Iran sau Coreea de Sud. Scolile inca nu se inchid dar sunt interzise manifestarile mai mari de 100 de participanti in spatii inchise si 500 in aer liber. Sunt interzise spectacolele de film si teatru, indiferent de numarul spectatorilor.

. In 11 martie, „au intrat in Romania 50.000 de persoane, în Bucureşti peste 11.000, 2000 din zona roşie. Am carantinat până acum 300 de persoane. Din acest moment nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituţionalizată pe nimeni.”, a declarat Aurelian Badulescu, viceprimarul Capitalei.

Joi – 12 martie

. Italia inchide baruri, restaurante, parcuri si toate magazinele, cu exceptia celor alimentare. Cetatenii ies din casa doar pentru a merge la spital (daca este vorba de o situatie grava – altfel tratamentul este la domiciliu), pentru a cumpara mancare sau a merge la munca.

. Estonia a anuntat starea de urgenta – pana la 1 mai a.c., cu inchiderea scolilor, interzicerea calatoriilor, manifestatiilor si a evenimentelor cu public de orice fel.

. In Romania, avocatul poporului solicita presedintelui tarii sa instituie starea de urgenta

. Bursele internationale de actiuni isi continua declinul agresiv. Dow Jones scade cu 10%, cea mai „rosie” sedinta din 1987, cand bursa americana a cazut cu peste 22%.

Panica pe burse pare sa fie generalizata pentru ca s-a instalat FRICA iar deciziile nu mai sunt rationale. Dupa 11 ani de crestere, piata a intrat oficial pe o tendinta de scadere. In ceea ce priveste Bursa de Valori Bucuresti, din 23 ianuarie 2020 (adică de la maximul post-criză), şi până la închiderea din 12 martie 2020, indicele principal BET s-a diminuat cu 22%, adică a intrat în „piaţa bear“, caracterizată de scăderi accentuate ale acţiunilor, încredere scăzută a investitorilor şi o stare generală de pesimism.

. Florin Catu isi depune mandatul de premier. Cancelariile occidentale nu mai inteleg nimic din ce se intampla Bucuresti, unde oamenii politici se pregatesc pentru a treia runda de consultari pentru desemnarea unui premier in timp ce economia intra incet, dar sigur, in recesiune (doua trimestre consecutive de scadere). Cu cat vom lua mai tarziu masurile economice care se impun, cu atat vom intra mai rapid in criza economica.

Vineri – 13 martie

Pentru ca este o zi de 13 sa ne asteptam la ce-i mai rau?

. Guvernul ceh a anunţat că toate frontierele vor fi închise începând de luni atât pentru străinii care vor dori să intre în ţară, cât şi pentru cetăţenii cehi care vor să părăsească teritoriul. Evenimentele cu peste 30 de participanti au fost interzise iar barurile si restaurantele vor fi inchise in intervalul 20.00 – 06.00.

. premierul desemnat Victor Orban a anuntat ca se izoleaza la domiciliu intrucat a intrat in contact cu un senator confirmat cu coronavirus. In vederea investirii guvernului atat programul de guvernare prezentat de Orban cat si audierile ministrilor s-ar putea face, in premiera, prin videoconferință. 

Sambata – 14 martie

. presedintele Romaniei, Klaus Iohannis anunta ca de luni – 16 martie, in tara noastra se va institui stare de urgenta. Poate cea mai mare provocare pentru noi romanii, din ultimii 30 de ani.

In asemenea imprejurari exceptionale, care reclama masuri ce anterior ni se pareau scenarii de film, este foarte greu sa faci previziuni. Mult mai usor este sa comentezi la nivel de principii, schimbarile care vor urma:

1. ne vom reconsidera ideea de a lucra de acasa – deja o parte dintre ministrii cabinetului Orban se pregatesc de acest lucru;

2. mult mai multi oameni vor fi mai deschisi ideii banking-ului online, comertului electronic si platilor contactless, chiar cu mobilul;

3. anumite drepturi vor fi temporar ingradite – precum cel de circulatie, ceea ce va schimba semnificativ viata oamenilor pe termen scurt si va impacta negativ economia; mai ales incasarile micilor antreprenori care detin un bar, un restaurant, un hotel/cabana, o agentie de turism, o firma de transport marfuri/persoane, o florarie, etc.

4. vor exista concedii fara plata iar unii isi vor pierde cu siguranta locul de munca

5. asadar, dupa criza epidemiologica va veni criza economica – pentru ca restrangerea pana la blocare a activitatii in multe sectoare va lasa urme.

Imaginati-va ca in primele doua luni ale anului, producatorii de avioane nu au primit nicio comanda (situatie fara precedent). Va dati seama ca sutele de furnizori, in spatele carora erau zeci de mii poate sute de mii de angajati, nu au mai avut de lucru. Si este doar un exemplu.

In plan local, „IMM-urile se confruntă cu blocaje în producţie, pierderi de contracte cu până la 30%, în special furnizorii pentru domeniul HoReCa (ospitalitate, spa, clinici medicale cu turism medical, restaurante)”, a spus Ioana Arsenie, consultant în strategie financiară şi fondator al firmei Trusted Advisor. Mai mult, incasările recente ale restaurantelor au înregistrat scăderi care variază între 20% și 80% din cauza lipsei clienților în contextul epidemiei de coronavirus, potrivit președintelui Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

6. chiar daca acum urgenta este blocarea raspandirii coronavirusului si salvarea vietilor oamenilor infestati, guvernele lumii gandesc pachete de masuri care sa vina in sprijinul atat al antreprenorilor cat si al populatiei. Vom vedea scutiri de taxe si de impozite, pentru o perioada cuprinsa intre trei si sase luni, inclusiv in Romania. In Italia s-a mers pana acolo incat pe o perioada de 6 luni este suspendata plata ratei la creditele ipotecare.

7. in functie de amploarea crizei in Romania, tara noastra va iesi vlaguita, in cel mai fericit caz, astfel ca majorarea punctului de pensie in septembrie cu 40% sau dublarea alocatiilor, vor fi practic imposibile, pentru ca nu vrem sa ne sinucidem economic. „Situaţia este cu adevărat complicată şi va trebui să vedem în ce măsură vorbim de o situaţie de criză de o lună, două sau chiar de un trimestru, două. Este o diferenţă fundamentală între cele două situaţii, din păcate, ne îndreptăm spre un al doilea scenariu“, a declarat Dan Suciu, director Direcţia Comunicare din BNR.

Concret, cate companii vor fi afectate? „Aproximativ o treime din firmele active in Romania au un cash flow extrem de fragil din cauza pierderilor acumulate si imunitatii foarte scazute la socurile externe. Vorbim despre aproape 150.000 de companii care concentreaza aprox. 850.000 de locuri de munca.”, spune Guda Iancu -presedintele Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.

8. pentru cei care au bani de investit, COVID-19 le ofera o oportunitate extraordinara pentru ca activele se ieftinesc foarte mult. In cazul Bursei de Valori de la New York, deja vorbim de corectii de aproximativ 28% pentru indicele Dow Jones Industrial si de circa 26% pentru S&P 500, din 19 februarie si pana in 12 martie. Cine este inspirat in alegerea companiilor pe care sa parieze va iesi castigator intr-un orizont de trei-cinci ani.

Putem paria pe companiile care dezvolta drone, fintech-urile care dezvolta aplicatii pentru conferinte virtuale sau pe firmele care se ocupa de securitate cibernetica (pentru ca lucrul de acasa face ca rezistenta unei companii la atacuri cibernetice sa fie data de vulnerabilitatea si gradul de securitate al laptopului angajatului). Interesante devin si companiile care vand laptop-uri, pentru ca vom asista la o crestere a comenzilor in perioada imediat urmatoare, in contextul trimiterii angajatilor sa lucreze de acasa. Sau ne putem gandi ca cele mai lovite companii – cum au fost cele aeriene, vor recupera cel mai rapid pierderea, de indata ce se ridica restrictiile de calatorie.

In fine, nici schemele internationale de plati nu pot fi ignorate, Visa si Mastercard, care investesc foarte mult in companii fintech, servicii bancare la distanta si incluziune financiara.

9. coronavirusul va pune in discutie inclusiv viitorul UE, in conditiile in care se constata ca primeaza interesul fiecarui stat national si se actioneaza individual in acest sens, si nu ca un bloc unitar. Fiecare stat impune ce restrictii vrea, oricand si oricui. „Să rămânem la distanță astăzi pentru a ne putea îmbrățișa mâine.”, spune Giuseppe Conte, premierul Italiei. Sa fie oare aceasta abordarea si pentru relatia viitoare dintre statele membre UE?

10. Din fericire, epidemia de COVID-19 va deveni istorie la un moment dat. Poate chiar in urmatoarele doua luni. China deja isi revine. 80% dintre persoanele infectate s-au vindecat si au fost externate.  Fabricile din China vor să îşi reia activitatea. Oficialii din Hubei au informat că ar putea renunţa la câteva restricţii de călătorie. Apple a anunțat că toate magazinele sale din China vor fi deschise începând de vineri, 13 martie, după ce acestea au fost închise luna trecută de teama infectării cu coronavirus.

Daca Europa si restul regiunilor afectate, vor reusi sa gestioneze la fel de bine precum China raspandirea virusului si tratarea pacientilor, atunci putem fi intr-un scenariu in care lucrurile reintra in normal incepand cu a doua jumatate a lunii mai. Pentru toate variantele de scenarii posibile, puteti consulta analiza celor de la McKinsey

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?