[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comisia Europeana lanseaza o consultare publica pe tema integrarii platilor fara numerar

11 ianuarie 2012

11 ianuarie 2012 – Comisia Europeana a publicat astazi Cartea Verde care analizeaza obstacolele in calea integrarii pietei europene din perspectiva platilor prin card, internet si telefon mobil. Obiectivul Cartii Verzi este de a lansa un proces de consultare generala cu partile interesate pentru a valida sau a contribui la analiza Comisiei, precum si de a identifica modalitatea optima pentru a imbunatati integrarea pietei.

Principalele probleme identificate in Cartea Verde se refera la accesul si intrarea pe piata pentru furnizorii de servicii existenti si noi, siguranta platilor si protectia datelor, tarifarea transparenta si eficienta a serviciilor de plata, standardizarea tehnica si interoperabilitatea intre furnizorii de servicii.

Prezentarea unui bilet de tren virtual sau rambursarea unei datorii catre un prieten de pe telefonul mobil, cumpararea online a produselor alimentare, plata cu cardul de debit in strainatate – modul in care cetatenii europeni fac cumparaturi si platesc se afla intr-un proces radical de schimbare. Un mediu sigur si transparent de plati integrate in intreaga UE ar putea crea mijloace de plata mai eficiente, mai moderne si mai sigure – in beneficiul consumatorilor, al comerciantilor si al furnizorilor de servicii de plata. Pe baza consultarii pe marginea Cartii verzi adoptate astazi, Comisia doreste sa afle parerile partilor interesate cu privire la obstacolele care impiedica o mai mare integrare a pietei si modul in care acestea pot fi inlaturate. Termenul limita pentru prezentarea contributiilor in cadrul consultarilor este 11 aprilie 2012.

Platile electronice sunt esentiale pentru toti consumatori, fie in momentul achizitionarii unui produs la punctele de vânzare, fie atunci când fac cumparaturi pe internet. Pe intreg teritoriul UE, sunt in uz peste 700 de milioane de carduri de plata, comertul electronic ofera oportunitati extraordinare, iar numarul de telefoane inteligente creste intr-un ritm uluitor. Cartea verde analizeaza obstacolele care impiedica integrarea pietei europene in aceste tehnologii de plata promitatoare.

Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: „Europa are ocazia de a fi in fruntea a ceea ce ar putea insemna in viitor a face o plata. Cu toate acestea, nu vom putea atinge acest obiectiv in conditiile actuale de fragmentare a pietei. Existenta platilor electronice sigure, eficiente, competitive si inovatoare este esentiala pentru consumatori, comerciantii cu amanuntul si societati pentru a se bucura pe deplin de avantajele pietei unice, precum si pentru a stimula dezvoltarea comertului electronic. Consultarea pe care o lansam astazi este pe deplin in conformitate cu mandatul Comisiei de a se axa pe crestere economica si crearea de locuri de munca si de a consolida realizarile deja obtinute in domeniul platilor cu amanuntul”.

Vicepresedintele Joaquín Almunia a adaugat: „sistemele ineficiente de plata din Uniunea Europeana ridica nejustificat costurile tranzactiilor, submineaza competitivitatea economiei europene la nivel mondial si ii limiteaza potentialul de crestere. Consumatorii, comerciantii si intreprinderile europene merita servicii de plata in pas cu secolul al XXI-lea: transparente, cu valoare adaugata reala si care sa utilizeze cel mai bine tehnologiile noastre.”

Context

Aceasta Carte verde evalueaza peisajul actual al platilor cu cardul, prin internet si prin telefonia mobila in Europa, identifica discrepantele dintre situatia actuala si viziunea unei piete de plati integrate pe deplin si obstacolele care au creat aceste discrepante. Obiectivul Cartii verzi este de a lansa un proces de consultare generala cu partile interesate pentru a valida sau a contribui la analiza Comisiei, precum si de a identifica modalitatea optima pentru a imbunatati integrarea pietei.

Principalele probleme identificate in Cartea verde se refera la:

  • accesul si intrarea pe piata pentru furnizorii de servicii existenti si noi;
  • siguranta platilor si protectia datelor;
  • tarifarea transparenta si eficienta a serviciilor de plata;
  • standardizarea tehnica;
  • interoperabilitatea intre furnizorii de servicii.

Un alt aspect crucial, care inglobeaza toate aspectele de mai sus, este cel al unei guvernante adecvate. Cu alte cuvinte, modul in care pot fi puse in practica cel mai bine solutiile de inlaturare a obstacolelor identificate, astfel incât sa se poata garanta ca beneficiile se vor materializa intr-un interval rezonabil de timp.

Desi Comisia a fost activa in trecut in ceea ce priveste problema platilor cu cardul, in special in cadrul zonei unice de plati in euro (SEPA) si prin aplicarea dreptului concurentei (a se vedea Deciziile Comisiei adresate MasterCard si Visa) 1, platile prin internet si prin telefonia mobila sunt domenii de politica relativ noi la nivel european. La pregatirea Cartii verzi, Comisia a luat, asadar, in considerare o gama foarte larga de politici care pot fi relevante pentru aceste domenii.

Ultima zi de trimitere a raspunsurilor la Cartea verde este 11 aprilie 2012. Pe baza unei analize amanuntite a raspunsurilor din cadrul consultarii, Comisia va anunta urmatoarele masuri care trebuie luate inainte de vara anului 2012.

A se vedea si MEMO/12/6

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?