[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comisia Europeana accepta angajamentele propuse de Visa Europe cu privire la comisioane

26 aprilie 2010

Bruxelles, 26 aprilie 2010 – Visa Europe salută acordul exprimat astăzi de Comisia Europeană conform căruia, în urma consultării publice, acceptă angajamentele propuse de Visa Europe cu privire la comisioanele de interschimb multilateral (MIF) pentru tranzacţiile intra-regionale cu debitare imediată din interiorul spaţiului Zonei Economice Europene (EEA). De asemenea, Visa Europe salută propunerea Comisiei Europene de încheiere a procedurilor privind comisioanele sale de interschimb pentru tranzacţiile cu debitare imediată.

Conform angajamentelor propuse, Visa Europe îşi va limita media ponderată a comisioanelor intra-regionale MIF pentru tranzacţiile cu debitare imediată la 20 de puncte de bază (0,2%) pe o perioadă de patru ani. Aceeaşi limită se va aplica şi ratelor tranzacţiilor cu debitare imediată la nivel naţional care au fost asimilate ratei intra-regionale MIF înainte de 10 martie 2009 şi rămân în continuare asimilate acesteia, precum şi ratelor tranzacţiilor cu debitare imediată la nivel naţional, stabilite direct de Visa Europe. Multe dintre aceste ţări au propriile lor reglementari privind stabilirea comisionului de interschimb sau au puţine tranzacţii prin carduri cu debitare imediată, de aceea impactul este minim.

Peter Ayliffe, Preşedinte şi Director Executiv al Visa Europe, a declarat: „Propunerile de angajamente privind comisioanele de interschimb pentru tranzacţiile cu debitare imediată reprezintă un pas important în direcţia realizării Zonei Unice de Plăţi Euro (SEPA) şi al continuării înlocuirii tranzacţiilor ineficiente cu numerar din Europa. Vor oferi siguranţa juridică atât de necesară industriei şi vor asigura un mecanism de revizuire a ratei medii de 0,2% în cazul în care vor fi disponibile alte date privind costurile generate de diferite mijloace de plată, inclusiv numerarul. Mă bucur că aceste angajamente vor duce la stabilirea unui cost adecvat al metodologiei cu numerar care să poată fi aplicat atât la nivel transfrontalier, cât şi la nivel naţional”.

„Visa Europe a propus aceste angajamente ţinând cont de interesele consumatorilor, ale comercianţilor şi ale băncilor membre. Visa Europe s-a asigurat întotdeauna că, prin cardurile sale de plată, garantează beneficii substanţiale atât consumatorilor, cât şi comercianţilor”.

Angajamentul de a limita comisionul MIF pentru tranzacţiile cu debitare imediată al Visa Europe este calculat conform testului denumit „indiferenţa comerciantului”, teoretizat în literatura economică recentă. Mai exact, Comisia a calculat limita pentru tranzacţiile cu debitare imediată de la nivelul EEA făcând o medie între rezultatele obţinute în studiile realizate de două bănci centrale din Olanda (în 2005) şi din Suedia (în 2007) în vederea măsurării costurilor plăţilor în numerar şi ale plăţilor prin card în ţările respective.

Deoarece datele pe baza cărora Comisia a făcut calculele actuale sunt incomplete şi nu cuprind încă toate categoriile relevante de costuri, angajamentele stabilesc un mecanism clar de revizuire a limitei de 0,2% în momentul în care vor exista mai multe date. Comisia Europeană a lansat deja un studiu pan-european privind costurile aferente diferitelor metode de plată. Visa Europe a împărtăşit Comisiei know-how-ul său privind realizarea unor astfel de studii şi a trimis CE o listă detaliată a punctelor de care consideră că trebuie să se ţină seama în orice studiu temeinic şi echilibrat privind costurile. În propunerile de angajamente se menţionează faptul că Visa Europe va fi în continuare consultată cu privire la metodologia viitoare a Comisiei. Visa Europe doreşte să colaboreze îndeaproape cu Comisia Europeană în acest sens.

Propunerile de angajamente subliniază importanţa instituirii unei metodologii comune care să poată fi folosită de către autorităţile din domeniul concurenţei în întreaga regiune SEPA în vederea calculării comisioanelor MIF pentru tranzacţiile cu debitare imediată în jurisdicţiile locale ale acestora şi vor crea un mediu adecvat pe piaţă pentru toate cele patru sisteme de carduri de debit prezente în Europa.

Angajamentele propuse se referă numai la MIF pentru tranzacţiile efectuate prin cardurile cu debitare imediată şi nu afectează MIF la tranzacţiile efectuate prin cardurile de credit, cu debitare amânată sau de business. Aplicarea testului denumit „indiferenţa comerciantului” la tranzacţiile de creditare şi debitare amânată este mult mai complicată în situaţiile în care numerarul nu este o alternativă realistă la creditare. Visa Europe şi Comisia Europeană îşi vor continua discuţiile începute cu privire la aceste subiecte complexe în lunile următoare în vederea atingerii unui rezultat convenabil ambelor părţi. În aşteptarea rezultatului acestor discuţii, comisioanele MIF ale Visa Europe pentru tranzacţiile intra-regionale de creditare şi debitare amânată vor rămâne neschimbate.

Taguri:
Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?