Comisia Europeana – 30 de milioane de consumatori din UE nu au cont bancar

18 iulie 2011

18 iulie, 2011 – Comisia Europeana promoveaza incluziunea financiara si recomanda statelor membre sa se asigure ca toti cetatenii vor avea acces la conturi bancare de baza, cu costuri rezonabile, indiferent de tara din cadrul UE in care isi au resedinta si de situatia lor financiara.

Studii recente arata ca circa 30 de milioane de consumatori cu varsta peste 18 ani din Uniunea Europeana nu au un cont bancar. Dintre acesti 30 de milioane de cetateni ramasi in afara sistemului bancar, se estimeaza ca intre 6 si 7 milioane se gasesc in aceasta situatie din cauza ca li s-a refuzat accesul la un cont bancar. Aceste persoane nu pot, in stadiul actual al lucrurilor, sa beneficieze pe deplin de piata unica.

Accesul la un cont bancar a devenit o preconditie pentru participarea deplina la viata economica si sociala a unei societati moderne, iar utilizarea numerarului este in scadere rapida. In lumea de astazi, lipsa accesului la un cont bancar de baza ingreuneaza viata de zi cu zi si o face mai costisitoare. Totul, de la plata facturilor pentru utilitati si incasarea unor venituri sau a unor beneficii, pana la cumpararea de bunuri si servicii, devine o problema. Cu toate acestea,

Recomandarea de astazi a Comisiei Europene, privind accesul la un cont de plati de baza, va promova incluziunea financiara si sociala pentru consumatorii din intreaga Europa. Comisia invita statele membre sa se asigure ca astfel de conturi vor deveni disponibile, cu costuri rezonabile pentru consumatori, indiferent de tara din cadrul UE in care isi au resedinta si indiferent de situatia lor financiara. Peste un an, Comisia va evalua situatia si, daca este cazul, va propune noi masuri, inclusiv de natura legislativa.

Michel Barnier, Comisarul pentru piata interna si servicii, a declarat: „Accesul la un cont bancar de baza este una din prioritatile Actului privind piata unica. Acesta are potentialul de a ameliora vietile a milioane de europeni. Este important sa se puna capat practicilor care exclud cetatenii de la accesul la un serviciu de baza atat de esential, dandu-le astfel posibilitatea de a se integra pe deplin in societatea in care traiesc si de a se bucura de beneficiile pietei unice.”

Principalele elemente ale propunerii

Accesul la un cont de plati adecvat: Recomandarea Comisiei catre statele membre prezinta in mod clar principiile fundamentale care ar trebui sa fie puse in aplicare la nivel national pentru a garanta accesul la servicii de plata adecvate. Se considera ca orice consumator cu resedinta in Uniune, indiferent de situatia sa financiara, ar trebui sa aiba dreptul de a-si deschide si de a utiliza un cont de plati de baza, inclusiv in alt stat membru decat cel in care isi are resedinta permanenta.

Caracteristicile unui cont de plati de baza: Recomandarea precizeaza ce servicii trebuie sau nu sa includa un cont de plati de baza. Acesta ar trebui sa ii permita titularului sa primeasca, sa depoziteze, sa transfere si sa retraga fonduri. Ar trebui sa permita, de asemenea, debitarile directe si viramentele, dar nu include creditele pe descoperit de cont.

Tarife rezonabile: Asigurarea accesului la servicii de plata de baza ar trebui sa insemne mai mult decat simpla acordare a unui drept. In vederea garantarii unor tarife corespunzatoare, care sa le permita consumatorilor un acces efectiv la conturile de plati de baza, recomandarea stabileste principiul ca, in cazul in care contul nu este gratuit, comisioanele percepute de prestatorul de servicii de plata trebuie sa fie rezonabile. Fiecare stat membru trebuie sa determine ce inseamna comision rezonabil, tinand cont de criterii precum nivelul veniturilor din tara respectiva, comisioanele medii pentru conturile de plati sau costul total al furnizarii unui cont de plati de baza.

Prestatorii desemnati de servicii de plata: Majoritatea prestatorilor de servicii de plata – in general banci – ofera conturi de plati. Prezenta recomandare nu precizeaza categoria de prestatori de servicii de plata sau prestatorii de servicii de plata care ar trebui sa puna la dispozitia consumatorilor acest produs la nivel national. Se lasa la latitudinea fiecarui stat membru stabilirea prestatorului/prestatorilor care ar trebui sa furnizeze produsul respectiv pe teritoriul sau. Astfel, statele membre au libertatea de a desemna unul, mai multi sau chiar toti prestatorii de servicii de plata drept furnizori de conturi de plati de baza.

In fine, Comisia incurajeaza statele membre sa lanseze campanii prin care publicul sa fie informat de disponibilitatea acestor conturi de plati de baza, de conditiile tarifare ale acestora, de procedurile care trebuie urmate pentru exercitarea dreptului de a avea acces la acestea si de metodele prin care pot avea acces la un mecanism extrajudiciar de reclamatie si despagubire. Comisia solicita, de asemenea, statelor membre sa realizeze statistici fiabile privitoare la conturile de plati de baza, in vederea asigurarii unei mai bune monitorizari a situatiei.

Sursa: Comisia Europeana

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?