[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Clienții CEC, ING si Libra pot verifica identitatea beneficiarului real al plăţii. Serviciul de afisare a numelui beneficiarului va fi adoptat de noi banci, „in viitorul apropiat” – spune ING.

23 ianuarie 2023

ING Bank Romania isi informeaza clientii ca serviciul de afisare a numelui beneficiarului (SANB), destinata initial conturilor ING, este de acum disponibila si cand se transfera bani catre un IBAN deschis la una dintre bancile participante la proiectul SANB, gestionat in parteneriat cu Transfond.

„Astfel esti sigur cui trimiti bani, te asiguri ca ai introdus IBAN-ul corect si eviti tentativele de frauda.” – spune banca care mai precizeaza ca „in viitorul apropiat, mai mult banci se vor alatura acestei initiative si vei vedea numele beneficiarului, indiferent de banca unde acesta are contul”.

Practic, SANB asigură furnizarea şi afişarea automată în ordinul de plată electronică a prenumelui şi iniţialei numelui beneficiarului plăţii, în momentul introducerii de către plătitor a contului IBAN al beneficiarului. În cazul unei plăţi către o persoană juridică se va afişa plătitorului, pentru validare, o parte din denumirea firmei. Serviciul Afişare Nume Beneficiar este disponibil 24/7 în rândul băncilor participante la SANB.

Serviciul Afişare Nume Beneficiar este pus la dispoziţia băncilor conectate la Casa de Compensare a plăţilor interbancare de către Transfond, pe bază de aderare. Serviciul Afişare Nume Beneficiar este administrat de Asociaţia Română a Băncilor, ca serviciu adiţional opţional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenţiei privind Schemele naţionale de plăţi şi a mandatului dat de Banca Naţională a României.

Baza de date SANB administrată de Transfond este creată pe baza informaţiilor transmise de către prestatorii de servicii de plată din România care oferă acest serviciu. Funcţionalitatea este imediată la momentul iniţierii unei plăţi din canalul online al băncilor participante (Mobile sau Internet Banking) şi este oferită gratuit clienţilor.

In prezent, bancile care participa in acest program sunt CEC Bank, ING Bank si Libra Internet Bank. Proiectul pilot a fost anuntat in noiembie 2022 cand se preciza ca „începând cu anul 2023 și alte bănci vor oferi această facilitate”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?