[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ciprian Pirv, dir. gen. Payten: vrem sa cumparam ATM-urile de la banci si sa le inchiriem ulterior pe baza de abonament

16 iulie 2018

Piata de ATM-uri din Romania este suprasaturata, spune intr-un interviu ZF Live directorul general Payten, Ciprian Pirv (foto) care mai precizeaza ca media de ATM-uri la mia de locuitori din tara noastra este peste ceea ce avem in Europa. Semnalul acestei saturari este confirmat tocmai de evolutia retelei de ATM-uri in piata, care dupa un varf de 11.738 terminale in iunie 2015, a continuat sa scada, ajungand la numai 11.058 unitati in martie 2018. Asadar o contractie de aproape 700 de terminale in mai putin de trei ani.

„Cred ca a trecut demult perioada in care bancile isi puneau problema unui centru de profit din zona de ATM-uri. Acum este asumat, cred ca de toata lumea, ca reteaua de ATM-uri este un centru de cost si se pune doar problema minimizarii costurilor.”


Toate bancile isi vor externaliza reteaua proprie – este doar o prolema de timp

In ultimii ani, pentru eficientizarea operarii retelei propria de ATM-uri, bancile au fost preocupate, in principal, de reducerea costurilor prin renuntarea la terminalele care generau cele mai mari pierderi. In opinia reprezentantului Payden, bancile au la dispozitie insa si alte solutii in acest sens, care tin de externalizarea acestor costuri legate de achizitie, instalare, monitorizare, service, etc.

Prima solutie este cea in care bancile aleg sa nu mai tina deloc reteaua de bancomate in propriile conturi si sa o externalizeze total, inclusiv ATM-urile in sine, catre un furnizor de servicii, cum este si cazul companiei Payten.

„In acest caz, serviciul este oferit in regim „as a service”. Banca plateste un abonament lunar si asta include amortizarea echipamentului, serviciile s.a.m.d. Aceasta este o varianta la care tot mai multe banci incep sa adere.”, spune Pirv.

Cealalta solutie este ca doua sau mai multe banci sa isi puna laolalta retelele si in loc sa deruleze in paralel 3-4 retele, aleg un furnizor de servicii independent, pentru a creea o retea independenta, cu un brand neutru care le va permite sa obtina sinergii din uniunea acelor  retele.

Parv spune ca in cazul ambelor solutii avem de-a face cu „o pierdere de branding, insa este foarte mica daca ne gandim la beneficiul economic pe care bancile il obtin astfel; oricum, bancile vor putea sa prezinte in continuare clientilor ecranele cu care sunt obisnuiti chiar daca branding-ul ATM-ului este diferit”.

Obiectiv: administrarea a 70% din piata locala de ATM-uri

Asseco, compania din care s-a desprins Payden, opereaza retele independente de ATM-uri in pietele din spatiul fostei Iugoslavii: Serbia, Croatia, Slovenia, Bosnia-Hertegovina. Cota de piata pe ATM-uri in aceste tari este cuprinsa intre 50 si 70%.

„Tinta noastra este sa ne aliniem cu cota de piata din celelalte tari in care suntem prezenti. La o piata de 11.000 de ATM-uri cate sunt in Romania, in jur de 7.000 de terminale ar trebui sa fie administrate de noi. In prezent avem aproximativ 20% din piata.”

„Noi putem opera reteaua mult mai eficient decat o poate face o banca. Pe termen lung, probabil ca bancile vor incepe sa retraga investitiile din aceasta zona. Deja vedem ca reteaua de ATM-uri nu mai creste. In timp, vom vedea ca bancile vor incepe sa renunte la aceste centre de costuri astfel ca retelele propria de ATM-uri le vor da in administrare catre terti, furnizori de servicii. Astfel, in loc sa vedem cinci ATM-uri detinute de cinci banci, unul langa altul, vom avea poate un singur atm care va deservi clientii tuturor celor cinci banci.” anticipeaza Pirv evolutia acestei nise a infrastructurii de acceptare carduri.

„In afara lucrurile sunt mult mai avansate din acest punct de vedere. In Polonia de exemplu, cea mai extinsa retea de ATM-uri din piata nu este a unei banci. Asseco opereaza propriile retele independente de ATM-uri in cinci tari, in spatiul fostei Iugoslavii. Avem in plan sa aducem asta si in Romania.

 „Vrem sa lansam o retea indepedenta de ATM-uri in Romania”

In acest moment, Payden colaboreaza cu 6 banci, inclusiv cu doua dintre primele trei din piata (BCR, BRD), carora incearca sa le propuna un nou model de business.

„Vrem sa lansam aceasta retea independenta de ATM-uri si incercam sa gasim acele banci cu care sa ne potrivim ca si filozofie, astfel incat noi sa preluam reteaua lor de ATM-uri, practic sa o cumparam de la ei, si sa le-o reinchiriem inapoi sub un brand neutru (lease & buy back). Vrem sa facem o astfel de intelegere cu mai multe banci incat sa obtinem o sinergie din unirea retelelor respective.

Ma astept ca bancile mari sa adopte mai tarziu aderarea la aceste retele independente. As spune ca mai degraba bancile din etalonul mijlociu sunt mai apropiate de tinta noastra.”, a mai precizat Pirv.

Tendinta retelelor independente va viza si POS-urile

In ceea ce priveste POS-urile, piata este inca in crestere. Payden administreaza tot 20% si din piata, adica peste 30.000 de terminale.

„Si pe aceasta piata se pune problema unor retele independente. De multe ori un comerciant are pe tejghea 5-6 POS-uri pentru a putea accepta platile diversilor clienti. Asta este o ineficienta evidenta. Comerciantii isi doresc reducerea numarului de POS-uri, cel putin comerciantii mari. Este mai usor si mai ieftin.

Probabil ca se vor incerca solutii astfel incat un singur terminal sa se poata interfata cu toate celelalte banci din piata, sau macar cu cele mai importante. Aceasta este o zona in care preconizam ca va fi cresterea si in care vrem sa jucam.”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?