[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Chief Information Officer-ul Guvernului Romaniei: „Ne confruntam cu o adevarata pandemie si in spatiul cibernetic.”

26 octombrie 2020

Cel mai mare impact în România l-au avut atacurile cibernetice clasice, și mă refer aici la atacuri asupra clienților băncilor. Ne-am confruntat cu o serie de înselăciuni, nu voi intra în detalii, dar din păcate au fost o serie de victime în România,” a declarat Anton Rog, șeful Departamentului de securitate cibernetică CyberInt al SRI, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică organizate de CERT-RO, potrivit hotnews.ro.

În plus, ne-am confruntat cu valuri de campanii de ransomware. Suntem obișnuiți să credem că atacurile de tip ransomware nu sunt așa sofisticate și complexe, dar realitatea a arătat că cel puțin în România ransomware-ul a devenit un fenomen din ce in ce mai important raportat la victime și pagubele produse prin pierderea ori criptarea datelor,” a adaugat reprezentantul SRI.

Prezent la eveniment, Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer (CIO) în Guvern  a declarat: „Ne confruntăm cu o adevărată pandemie și în spațiul cibernetic, nu doar în domeniul sănătății publice. CERT-RO este autoritatea civilă competentă la nivel național în domeniul securității cibernetice, care, vreau să trag un semnal de alarmă, funcționează în baza unei legislații diferite din 2011, suntem în 2020, și suferă cronic de o subdimensionare gravă a resurselor, fapt ce determină incapacitatea instituțională de a-și îndeplini atribuțiile legale.”

Evoluția foarte rapidă și creșterea semnificativă a numărului de incidente de securitate cibernetică, justifică luarea unor măsuri urgente la nivel național. Solutia gasita de autoritatile guvernamentale este crearea Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

Proiectul de OUG și Nota de fundamentare au fost elaborate în lunile iulie-august anul curent. In septembrie, documentele au fost revăzute în detaliu împreună cu experți juridici. La 21 septembrie, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a aprobat documentele și le-a transmis spre avizare către ministerele și instituțiile cu acest rol.

Politically correct (n.r. corect dpdv politic) ar fi să spun că stadiul operaționalizării Directoratului este ‘working progress’ (n.r. în lucru), dar realitatea este că suntem într-un impas, fiind nevoie de voință politică de la cel mai înalt nivel pentru deblocarea OUG-ului de înființare a Directoratului cât mai curând posibil,” a declarat Marian Murgulet.

„Ne aflăm într-un impas creat de lipsa de înțelegere a urgenței și severității situației din partea unui număr foarte mic de factori de decizie (…) Cei care amână operaționalizarea Directoratului este bine să știe că este foarte posibil să existe riscuri și consecințe severe în planul securității cibernetice naționale din cauza amânării deciziei de înființare a Directoratului.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?