[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cetelem a incheiat anul 2017 cu un portofoliu de 470.000 de carduri de credit, clasandu-se in top 3 emitenti

25 aprilie 2018

Cetelem România, instituţie financiară nonbancară (IFN) controlată de cea mai mare bancă din Franţa BNP Paribas, a încheiat anul trecut cu circa 470.000 de carduri de credit în portofoliu, fapt ce i-a permis să se situeze în top 3 emitenţi de carduri de credit din România, in­clu­siv băncile, potrivit ZF.
În total pe piaţă existau la finele anului trecut peste 2,8 milioane de carduri de credit, ceea ce înseamnă că Cetelem are circa 17% cotă de piaţă pe acest segment. De asemenea, cardurile emise de IFN-uri sunt in jur de 1 mil. de unitati.

Dupa numarul de carduri de credit valide, aflate in circulatie, principalul jucator bancar pe piata cardurilor de credit este Raiffeisen Bank, cu un portofoliu ce depaseste Cetelem, urmat de Banca Transilvania si Credit Europe Bank, fiecare cu portofolii de aproximativ 400.000 de unitati.

Spre deosebire de cardurile bancare de credit, produsele Cetelem au o medie mult mai mica a numarului anual de tranzactii si, implicit, rulajele medii per card mai mici. In marea majoritate a cazurilor, tranzactiile sunt date de achizitia unui produs in rate, aflat la oferta.

Din totalul cardurilor valide din circulatie – 16,4 mil. la sfarsitul lui 2017 – cardurile de credit detin o pondere de 17%. Sunt insa banci unde ponderea cardurilor de credit in total portofoliu urca pana la peste 30%.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?