certSIGN lanseaza un ghid digital pentru utilizarea semnaturii electronice in organizatii

2 iunie 2020

În premieră pentru România, certSIGN lansează un Ghid de bune practici și aspecte legale privind utilizarea semnăturii electronice în organizații, document digital disponibil în mod gratuit pentru toate persoanele fizice şi juridice, publice sau private. 

În Ghidul de bune practici și aspecte legale privind utilizarea semnăturii electronice în organizații veţi regăsi clarificări punctuale privind:

. tipurile de semnătură electronică ce se pot utiliza într-o organizaţie (semnătură electronică, semnătură electronică avansată, semnătură electronică calificată) şi diferenţele între acestea, plecând de la reglementările naţionale şi europene (Regulamentul UE eIDAS nr. 910/2014);

. modalităţile de semnare electronică a documentelor – formate de semnătură electronică, obligaţiile organizaţiilor în legătură cu acestea, tipuri de semnături electronice când există mai mulţi semnatari, recomandări privind politica de semnare electronică, formatul PDF şi Adobe Acrobat Reader DC, sisteme de management al documentelor electronice şi fluxurilor de avizare/semnare a acestora, semnătura la distanţă;

. modalităţile de verificare a semnăturilor electronice – cerinţe legislative, verificarea semnăturii calificate vs avansate, recomandări pentru organizaţiile care decid să solicite documente în formă electronică, semnate electronic;

. valoarea legală a documentelor semnate electronic – efectele juridice ale semnăturilor electronice, scenarii cu privire la utilizarea semnăturii electronice și la efectul juridic al acesteia, invocarea în instanţă a unei semnături electronice.

Legat de motivul publicarii acestui ghid, CertSIGN a precizat urmatoarele:

„Ultimele luni ne-au făcut să înţelegem că digitalizarea nu mai este o simplă opţiune, ci direcţia pe care trebuie să ne calibrăm. De la modificări legislative, la modificări în stilul de desfăşurare a activităţii, până la toate întrebările care au apărut privind utilizarea semnăturii electronice – am ajuns nu doar la o concluzie, ci şi la o soluţie. Este nevoie de informare, este nevoie de răspunsuri unitare, este nevoie de consultanţă avizată. Tocmai de aceea venim în sprijinul mediului de business din România cu acest Ghid pentru utilizarea semnăturii electronice în organizaţii.”

certSIGN, companie care a dezvoltat şi implementat soluţii din domeniul serviciilor de încredere şi al semnăturii electronice în 20 de ţări,  mai precizeaza ca echipa care a contribuit la elaborarea acestui ghid are peste 20 de ani de experiență în domeniul criptografiei, serviciilor de încredere și standardizării.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?