CEO-ul Lendrise lanseaza ideea unui credit score pan-european. „Vom reusi sa conectam Diaspora la sistemul bancar de acasa”

28 iulie 2022

Ideea cresterii gradului de incluziune financiara care sa conduca la imbunatiriea intermedierii financiare in Romania nu inseamna neaparat sa atragem cat mai multi oameni din rural in sistemul bancar, sau sa-i convingem pe clientii deja existenti sa acceseze cat mai multe credite.

Sunt peste 4 milioane de romani in Diaspora, doar in Europa (care trimit anual peste 5,2 mld. euro in Romania – probabil tara europeana cu cel mai mare volum al remitentelor), ce pot fi deserviti de bancile locale. Cu o conditie: acestea sa-si alinieze dobanzile l-a nivelul celor oferite de bancile din strainatate si sa ofere aceleasi experiente digitale pentru utilizatorii de aplicatii si solicitantii de credite.

Bancile locale au incercat sa atraga romanii din Diaspora prin deschiderea de sucursale – este cazul BT in Italia. Insa romanii din strainatate prefera sa lucreze mai degraba cu bancile din orasele in care s-au dus sa lucreze. Solutia?

„Este foarte bine ca lucreaza cu bancile locale. Problema pe care noi incercam sa o rezolvam este ca sa legam acele banci intre ele si sa oferim servicii financiare cat mai ieftine de money remittance cu identificare digitala facuta foarte simplu, fie de banca din tara de origine, fie de o banca din Romania. In momentul in care acest transfer automat de identitate dar si de bonitate este posibil, eu sunt convins ca lucrurile se vor aseza.” – a declarat la ZF Live Nic Balaceanu, CEO Lendrise.

Nu ai cum sa satisfaci o Diaspora de 4 milioane raspandita destul de mult, chiar si in Italia. Cred ca digitalizarea tarii si conectarea ei la sistemul digital din vest este o solutie pentru Diaspora. Si va fi probabil, incepand cu anul acesta. (…) Nu pot sa spun foarte multe deocamdata – mi-ar place sa ne vedem la toamna. Vom reusi sa conectam Diaspora direct la sistemul bancar de acasa.” – a adaugat Balaceanu.

Acesta spune ca isi doreste sa consolideze bonitatea pentru consumatorii de servicii financiare, atat cei din Romania cat si cei din strainatate.

Am vrea sa iesim in afara cu o colaborare destul de stransa pe zona de credit score pan-european. Este un proiect foarte ambitios in sensul in care ar trebui sa poti sa-ti iei un credit si din alta tara. Un spaniol (n.r. sau roman stabilit in Spania) sa-si poata lua un credit din Romania.”

Acum banca din Spania are o sucursala sau vine pasaportata in Romania si iti poate da un credit acolo unde este imobilul. Dar lucrurile vor fi diferite si atata timp cat o banca poate sa masoare riscul si expunerea in oricare dintre tarile europene, ea poate face un calcul destul de bun pentru risc si poate da o dobanda competitiva.” – explica Balaceanu.

Intr-un asemenea context, este foarte probabila si situatia inversa. Astfel, un roman care are o anumita bonitate financiara, si caruia nu-i plac dobanzile la credite oferite de bancile din Romania, sa caute solutii in Europa. Intr-un asemenea scenariu foarte probabil, cu un orizont de timp de cel mult doi ani, bancile locale vor fi obligate sa-si alinieze dobanzile.

Comunitatea europeana incurajezeaza astfel de proiecte cross-border, indiferent ca sunt proiecte de plati sau credite. Este adevarat ca Europa nu este un stat federal. Eu vin cu ideile din SUA unde daca te muti din Nevada in California poti sa-ti iei istoria ta de credit cu totul si lucrurile se desfasoara in cateva secunde. Acesta este un mare avantaj pe care SUA il are fata de UE.

___________

Firma Lendrise și-a propus încă de la înființare informarea financiară a românilor din țară și din diasporă. În acest sens, Lendrise a fost prima firmă privată non-financiară care oferă accesul la scorul și raportul de credit oricărui cetățean sau rezident român care are o carte de identitate sau pașaport românesc valid.

Compania intenționeaza să ofere acces și la alte instituții care dețin informații financiare personale cum sunt: bănci, ANAF, firme pentru recuperarea creanțelor, executori judecătorești, etc.

Pe lângă serviciile de informare, Lendrise oferă și consultanță celor care eu nevoie să-și înțeleagă și eventual să-și corecteze situația lor financiară cu ajutorul consultanților noștri cu experiență vastă în acest domeniu. Consumatorii își pot face o programare pentru asistența. În timp ce consultanții au o aplicație dedicată, Scorilo, cu acces exclusiv.

In cei patru ani trecuti de la infiintarea companiei, aproape 600.000 de romani s-au inrolat in sistem si au descarcat aplicatia Scorerise.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?