CEO-ul BRD: „piata romaneasca are prea multe banci de retail”

18 februarie 2020

Aproximativ jumătate, respec­tiv 18 dintre băncile de pe piaţa lo­cală, au avut în ultimii ani o cotă de pia­ţă de sub 1%. Pe de altă parte, cele mai mari 10 bănci de pe piaţa locală au ajuns la o cotă de piaţă cu­mulată de circa 85% din siste­mul bancar.

„Piaţa românească are prea mul­te bănci de retail. Retailul este scump, devine profitabil pe termen lung la cote de piaţă superioare nivelului de 5%, şi s-ar putea ca unele bănci să nu-şi permită să fie în retail. Aş spune că, matematic, putem vedea mai multe procese de fuziuni-achiziţii care implică bănci care au cote de piaţă mai mici de 5%“, apreciază François Bloch, CEO al BRD-SocGen, citat de ZF.

Una dintre aceste banci este tocmai cea detinuta de Grupul bancar francez Crédit Agricole, care și-a informat angajații că „investighează oportunitatea de a ieși din România”, potrivit datelor Profit.ro.

Grupul francez a discutat în ultimele luni vânzarea cu instituții financiare locale, printre care și Alpha Bank, în prezent favorită pentru preluarea operațiunilor locale ale Credit Agricole fiind însă Vista Bank.

Nici BRD nu exclude noi achiziţii. „Strategia noastră s-a bazat întotdeauna în primul rând pe creşterea organică. Avem mărimea, resursele şi potenţialul potrivite pentru ca să ne bazăm pe noi înşine. Totuşi, ne uităm la câteva dealuri din piaţă şi nu excludem operaţiuni de creştere externă.“, a mai precizat Bloch.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?