[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

CEO iBanFirst despre efectele PSD2: „bancile traditionale isi vor putea vedea rolul redus la acela de cutie de valori”

7 decembrie 2018

La doi ani după ce a strâns pentru prima dată fonduri în valoare de 10 milioane de Euro de la miliardarul Xavier Niel, iBanFirst – companie ce oferă întreprinderilor o platformă de conversie monetară online și transfer de bani, anunta  obtinerea unei noi finantari de 15 milioane de Euro.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru cercetare şi dezvoltare, lansând servicii noi şi întărind prezenţa globală a companiei care se pregateste sa isi faca debutul in Germania si Italia.

„Această serie de finanţare ne oferă oportunitatea de a reconsidera serviciile oferite, de a reflecta la ceea ce suntem astăzi, la ceea ce dorim să devenim mâine – pe fundalul unei revoluţii în modelul nostru bancar.”, a declarat Pierre-Antoine Dusoulier (foto), CEO si fondator al iBanFirst.

România se numără printre țările vizate pentru dezvoltare. Prin intermediul platformei, disponibilă si în limba română, clientii au acces la rate de schimb valutar în timp real pentru EUR / RON, USD / RON, GBP / RON și multe altele.

De la înfiinţarea sa în 2013, iBanFirst a inregistrat 100.000 de tranzactii si un volum total de transferuri  de aproximativ 5 miliarde EUR. Numai in 2018, cei 2.500 de clienti au efectuat 40.000 de tranzactii (fata de 13.000 in 2016) iar volumele care au tranzitat interfata companiei au fost de peste 2 mld. euro (comparativ cu 450 mil. euro in 2016).

Conform declaraţiilor lui Dusoulier, „Datorită acestor noi fonduri, contextului favorabil în condiţiile PSD2, adâncimii curente a pieţei şi datelor cumulative de la 2.500 de clienţi şi 20.000 de furnizori din toată lumea, potenţialul nostru de extindere este enorm. Ambiţia noastră este de a ne dezvolta constant platforma cu noi servicii. Am început în 2018 cu oferta noastră online de acoperire, garantând un curs de schimb valutar, IBAN-uri personalizate, agregarea conturilor externe, urmărirea plăţii cu Swift GPI etc.”
Acesta a continuat: „În viitorul apropiat, vom oferi acces la noi monede, finanţarea datoriilor, investiţii în numerar şi soluţii de schimb la termen chiar mai sofisticate.”

Reprezentantul iBanFirst spune ca gama de servicii a companiei a fost construita profitând de oportunităţile deschise de Directivele Europene privind Serviciile de Plată, PSD 1 şi PSD 2. Prin ridicarea monopolului bancar pentru serviciile de acest tip, solicitarea accesului la datele clientului şi permiterea altor afaceri de a crea platforme de plată, „acestea au dat o lovitură puternică sectorului bancar inflexibil, pe care o putem observa în prezent”, spune Dusoulier.

„Aceste directive, care aerisesc un sistem ce datează de la mijlocul anilor 1800 şi care îl aduc în era Uber, au plantat seminţele care au crescut în peisajul tehnologiei financiare. Mergând mai departe, din ce în ce mai mulţi clienţi vor apela la aceste servicii, care sunt mai ieftine şi mai uşor de utilizat: o singură interfaţă pentru a verifica toate conturile bancare, pentru a efectua toate tranzacţiile, urmând o logica a platformei şi multe altele. Într-atât încât băncile tradiţionale îşi vor putea vedea rolul redus la acela de cutie de valori; efectele complete ale acestei unde de şoc abia încep să se facă resimţite.”

„Viitorul platformei iBanFirst va aparţine într-o mare măsură acestei noi dinamici. Urmărim ca, în final, clienţii noştri să poată utiliza interfața iBanFirst pentru toate nevoile lor bancare: verificarea conturilor, efectuarea operaţiunilor FX, investirea în active în numerar, finanţarea creanţelor atunci când ratele sunt mai favorabile – economisind afacerilor timp şi sume de bani considerabile.”, a mai precizat Dusoulier.

Acreditaţi de Banca Naţională a Beligiei, iBanFirst este membru SWIFT şi aprobat de SEPA. De asemenea, compania este primul agregator de servicii financiare care deţine simultan acreditări AISP (Prestatori Servicii Informaţii Cont – PSD 2) şi PISP (Prestatori Servicii Iniţiere Plată – PSD 2) autorizând, de exemplu, băncile pentru a agrega conturi bancare externe.

Compania a fost remarcata la nivel international, primind premiul de „stea emergentă” în clasamentul #FinTech100, publicat de KPMG şi H2, si a fost votata în 2018 „compania FinTech cu cea mai mare dezvoltare a anului” din Belgia. De asemenea, iBanFirst a fost denumită de Deloitte una dintre cele 50 de companii tehnologice cu cea mai mare creştere, din „Tehnologie Rapidă 50”.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?