[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

CEO Garantibank: „Romania are nevoie de reguli noi pentru ca insolventa este usor de abuzat”

5 iulie 2018

În cazul persoanelor fizice, la o creanţă medie de 200 de euro a fost recuperate în jur de 33%, în timp ce în cazul persoanelor juridice la o creanţă medie de 8.000 de euro s-a colectat în jur de 7%. Per total, în 2017 s-au colectat 400 de milioane de euro, din care doar 50 de milioane de euro de la companii, cu 45% mai puţin în 2016, spune Dimana Vlaeva, managing director în cadrul Debt Collection Agency, prezentă în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 18.

„Se recuperează mult mai puţin de la companii şi nu e pentru că nu au vrut companiile ci pentru că nu mai au de unde.”, a declarat reprezentantul DCA.

Multe dintre ele intra in insolventa, ceea ce il determina  pe Ufuk Tandogan (foto), CEO Garantibank sa considere ca aceasta este una dintre cele mai mari provocari in Romania pentru ca insolventa este usor de abuzat.

„Te uiţi la numărul de insolvenţe şi compari cu Polonia, cu Bulgaria şi vezi că aici este încă un nivel foarte ridicat. Anul trecut au intrat 10.000 de companii în insolvenţă, ceea ce este prea mult. Ţara are nevoie de reguli noi pentru că insolvenţa este uşor de abuzat. Oamenii care iau decizii trebuie să înţeleagă componenta financiară, să înţeleagă un bilanţ şi să înţeleagă dacă trebuie să meargă în insolvenţă sau nu. Este o provocare importantă pentru banking şi pentru toată economie.”, a declarat reprezentantul Garanti.

In ceea ce priveste legislatia, Dimana Vlaeva a adus in discutie si presiunea suplimentara pe care noile propuneri de modificare a legislatiei le pun asupra afacerii de recuperare creante.

„Un exemplu de risc este momentul în care noua legislaţie va fi adoptată şi oricine împrumută 1.000 de lei va şti că atunci când nu mai poate să plătească, aşteaptă să îi fie creanţa vândută şi el nu va plăti mai mult de 500 de lei. Unde se duce atunci educaţia financiară? Unde se duce disciplina? Cine va acoperi aceste creanţe?”

De asemenea, sunt probleme si in ceea ce priveste legislatia fiscala.
„Există deja o limitare a deductibilităţii portofoliului după vânzare. De la începutul anului doar 30% din portofoliul vândut este deductibil. Adică 70% se adaugă la cifra de afaceri, iar banca plăteşte impozit pe profit de fapt la o pierdere.”, a mai precizat Dimana Vlaeva.

DBA face parte din B2Holding, grup norvegian listat la bursa de la Oslo cu reprezentanţi în 24 de ţări. DCA se ocupă de creanţele negarantate şi a ajuns sa detina in portofoliu 600.000 de creanţe.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?