[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Centrul de Formare APSAP: Peste 92% dintre angajații cu venituri de peste 10.000 lei lunar consideră că economisirea nu este importantă!

22 ianuarie 2025

Angajații din România nu pun accent pe educația financiară, având în vedere că cei cu venituri ridicate, de peste 10.000 de lei lunar, nu consideră economisirea o prioritate, în timp ce 4 din 10 români spun că utilizează până la 90% din venitul lunar. De asemenea, 60% dintre românii angajați afirmă că sunt moderat mulțumiți de modul în care își administrează cheltuielile, conform unui studiu realizat de Centrul de Formare APSAP privind gestionarea resurselor financiare de către salariații din România.

Realizat pe un eșantion de 1.529 de angajați din mediul urban și mediul rural, studiul dezvăluie modul în care românii își administrează resursele financiare, obiceiurile oamenilor legate de economisire, investiții, datoriile personale și prioritățile financiare, oferind o imagine detaliată asupra comportamentului financiar al acestora.

Studiul nostru arată că doar 8% din angajații cu venituri de peste 10.000 lei lunar consideră economisirea foarte importantă. Practic, indiferent dacă provin din mediul urban sau rural, cei mai mulți angajați cu venituri ridicate nu consideră economisirea o prioritate. Această tendință poate sugera un nivel de confort financiar crescut, care îi face mai puțin preocupați de gestionarea prudentă a banilor pe termen lung. În același timp, poate fi și rezultatul unui consum orientat către îmbunătățirea calității vieții, fără o planificare financiară riguroasă. Totuși, educația financiară este esențială, inclusiv pentru angajații cu venituri ridicate, care, în absența unor obiceiuri de economisire și planificare, pot subestima importanța gestionării prudente a banilor. Confortul financiar de moment nu poate substitui siguranța pe termen lung”, punctează Bogdan-Costin Fârşirotu – preşedintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei cursuri-functionari.ro.

Cum își gestionează românii banii

Aproape 4 din 10 români spun că utilizează până la 90% din venitul lunar, iar 17% peste 90% din acesta. Atunci când nu au bani, 74% dintre respondenți spun că renunță la unele cheltuieli, aproape 22% folosesc economiile sau un card de credit, iar 4% împrumută bani.

Totuși, 42% spun că aleg mai des să cheltuiască pe nevoi decât pe dorințe atunci când trebuie să aleagă, iar 60% se declară satisfăcuți de modul în care își gestionează cheltuielile.

În ceea ce privește investițiile, aproape 63% dintre respondenți declară că nu au investit niciodată în vreun instrument financiar, cum ar fi investiții pe piața de capital, fonduri mutuale, criptomonede sau imobiliare.

De asemenea, peste 36% dintre respondenți spun că își monitorizează cheltuielile săptămânal, iar 13% că nu le monitorizează deloc. Totodată, peste 71% dintre bărbați au declarat că își urmăresc cheltuielile zilnic sau săptămânal, comparativ cu 57% dintre femei.

Datele arată că 80% dintre respondenții din mediul rural cu venituri sub 2.000 de lei au doar liceul finalizat, comparativ cu 11% dintre cei din mediul urban care se află în aceeași categorie de venituri. Această diferență majoră subliniază un decalaj educațional ce are consecințe directe asupra șanselor de a accesa locuri de muncă mai bine plătite și, implicit, asupra dezvoltării unor obiceiuri financiare sănătoase.

În mediul rural, accesul limitat la studii universitare este influențat de mai mulți factori, printre care lipsa infrastructurii, resursele financiare reduse ale familiilor și o rată crescută a abandonului școlar. Acest context îi împiedică pe tineri să își continue studiile după finalizarea liceului, ceea ce le limitează semnificativ perspectivele profesionale și oportunitățile de angajare în domenii care oferă salarii competitive.

____________

Înființat în 2014, Centrul de Formare APSAP este specializat în furnizarea de programe de formare profesională pentru sectorul public și privat. APSAP este un furnizor acreditat de formare profesională, având în portofoliu peste 250.000 de participanți activi și o echipă de 75 de formatori.

Cursurile oferite de APSAP sunt diverse și acoperă domenii precum resursele umane, protecția datelor, competențele digitale, marketingul digital și social media, public speaking, competențele antreprenoriale, managementul de proiect și multe altele. Toate programele sunt acreditate de Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

În fiecare an, sute de companii private apelează la serviciile Centrului, atât în format fizic, cât și online. În ultimii patru ani, APSAP a organizat peste 3.000 de programe de formare și conferințe naționale, reunind peste 100.000 de participanți, printre care funcționari publici, personal contractual, demnitari și alte categorii profesionale din întreaga țară.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?