[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cele mai interesante declaratii ZF Bankers 2021 – prima zi

6 iulie 2021

Prima zi la ZF Bankers a venit cu declaratii surprinzatoare, unele extrem de optimiste, altele contradictorii, insa per total pare ca s-au aliniat planetele pentru reluarea cresterii. Iata cateva dintre cele mai relevante declaratii:

Omer Tetik, CEO al Banca Transilvania pluseaza in continuare pe noi achizitii: „Acum avem un sistem bancar mai competitiv, sănătos, multe bănci au revenit cu şansă de dezvoltare şi în continuare suntem interesaţi (n.r. de noi achizitii). Devine din ce în ce mai greu să achiziţionezi, dar după fiecare achiziţie am avut şi o creştere organică de 1-2 ani. Având în vedere capitalizarea BT avem un apetit foarte mare (…) sunt bănci, dar nu doar bănci, poate fi în zona de IFN-uri, firme de leasing.”

Bogdan Neacşu, CEO CEC Bank si presedintele ARB crede ca hopul a fost trecut, si nu oricum, mai bine decat se astepta: „Ne aflăm la mai bine de un an de la izbucnirea acestei situaţii incredibile. Nu nu aveam manuale de aplicare. Şi iată că am trecut mai uşor decât credeam.

François Bloch, CEO, BRD-SocGen este recunoscator fintech-urilor: „Cred că ar trebui să fim recunoscători pentru fintech-uri, pentru produsele pe care le lansează şi pentru că ne-au arătat calea. Am început prin a replica ce ofereau fintech-urile, iar unii dintre noi merg acum chiar dincolo de asta. Nu cred că ar trebui să antagonizăm băncile şi fintech-urile, multe bănci incorporează acum servicii fintech direct în serviciile lor”.

Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank vorbeste despre recuperarea increderii pierdute: „Anul trecut am avut o şansă istorică ca sistem bancar românesc să reparăm 90% din deficitul de încredere care se crease în urma crizei anterioare. Această recuperare a fost bazată pe răspunsul susţinut şi coerent la criza generata de pandemie. Diferenţa aceea de 10% al încrederii, care trebuie în continuare recuperata, este o diferenţă care arată că mai avem de lucru.

Mihaela Bîtu, CEO ING Bank se plange de prea multa incarcare pe zona de „compliance”: “Băncile trebuie să se preocupe de modul în care organizează şi digitalizează procesele de conformitate. Există norme care apar tot timpul. Avem o încărcare mare din perspectiva reglementărilor şi a cerinţelor de prudenţialitate. Sunt multe mingi în aer cu care trebuie să jonglăm(…) Fiecare este provocat să facă alegeri şi să prioritizeze domeniile în care trebuie să excelăm, să fim cei mai buni. Trebuie să fim din ce în ce mai eficienţi”.

Vladimir Kalinov, Vicepreşedinte, Raiffeisen Bank crede in viitorul sucursalei ca unitate fizica: „Branch-ul viitorului va fi locul unde clienţii vor veni când au nevoie de consiliere financiară, pentru a înţelege un pic mai bine produsele financiare care le sunt oferite (…) Cea mai mare provocare vine din faptul că sunt bănci şi fintech-uri care sunt foarte agresive, care oferă o experienţă digitală foarte bună, iar noi vom fi nevoiţi să ne aliniem cât se poate de repede.”

Henk Paardekooper, Executive President, First Bank pune degetul pe rana si spune ca desi vorbim de digitalizare, multe lucruri se fac inca manual: „Băncile care vor avea succes sunt cele care vor fi capabile să facă din digitalizare un avantaj strategic (…) încă vedem digitalizare în ceea ce priveşte relaţia cu clienţii, însă în interiorul băncilor multe lucruri se fac încă manual. Vrem să ne finalizăm procesul de digitalizare pentru a deveni o bancă digitală în următorii 1-2 ani.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?