[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ce au în comun ducii medievali și proiectele crypto?

5 mai 2025

un articol scris de Cosmin Cosma, presedintele Asociatiei de Fintech din Romania

(…) Companii și proiecte crypto pot crea și lansa propriile lor monede digitale, pe care le poate folosi oricine cu internet. Practic, aproape oricine poate “bate” moneda și ea are sanse de a “intra in circulatie”, deși sincer nu am văzut niciodată pe cineva care sa cumpere o cafea pe crypto.


Ramai surprins cand afli ca la începutul lui 2023, erau peste 20.000 de criptomonede diferite — adică o grămadă de „bani” alternativi care circulă în același timp, într-o piață financiară super fragmentată.

Mi s-a părut foarte interesant sa observ ca aceasta situatie de fragmentare monetară a lumii aduce surprinzător de mult cu Evul Mediu european, când fiecare nobil, oraș sau chiar biserică își bătea propriii bani pentru oamenii de pe domeniile lor. Și mi-am propus, cu ajutorul “colegilor” documentaristi ChatGPT și Gemini AI, sa analizez fenomenul crypto in paralel cu cel al emiterii de monede în Evul Mediu și evoluția de atunci până în secolul XXI.

Știm din istorie că toată această diversitate de monede medievale a dispărut treptat, înlocuită de monede naționale unice, odată cu apariția statelor puternice și a băncilor centrale, care au luat în mâini controlul total asupra banilor.

În acest articol, o să explorăm asemănările dintre lumea criptomonedelor de azi — unde oricine își poate „face” propria monedă digitală — și perioada medievală, când fiecare autoritate locală avea propriile monede. O să vedem cum s-a ajuns istoric la centralizarea și controlul statului asupra banilor, de la haosul monetar medieval la monopolul regilor și apoi al băncilor centrale. Și o să dăm exemple concrete din trecut (monede medievale faimoase) și prezent (Ethereum, Binance Coin, stablecoins etc.), ca să vedem ce au în comun motivele, riscurile și ce s-a întâmplat când s-au emis o grămadă de monede.

La final, o să încerc să-mi dau cu părerea despre cum cred eu că o să evolueze piața cripto, inspirându-mă din ce ne învață istoria banilor.

Mai multe detalii aici

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?