[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ce ar face Cosmin Vladimirescu, country manager MasterCard Romania&Moldova, daca ar fi ministrul finantelor?

8 septembrie 2014

Aflat intr-un studio de televiziune, Cosmin Vladimirescu – country manager MasterCard Romania& Moldova, a fost invitat la un exercitiu de imaginatie: care ar fi primele 10 masuri pe care le-ar lua ca ministru al finantelor. Introducerea cardurilor de business la nivelul guvernului, oferirea de stimulente fiscale, plata amenzilor direct in strada la politistii dotati cu mPOS-uri si acordarea beneficiilor sociale pe carduri prepaid sunt doar câteva dintre masurile vizate.

In Romania, 94% dintre plati sunt efectuate in numerar, spre deosebire de Suedia unde procentul este de numai 5%. Studiile au relevat faptul ca exista o relatie directa intre nivelul platilor electronice si cel al economiei subterane. Cu cât este mai ridicat primul, cu atat mai scazut este cel de-al doilea.


In contextul in care economia subterana a ajuns sa reprezinte o treime din PIB, ceea ce este recunoscuta ca fiind o problema inclusiv de catre autoritati, acestea manifesta deschidere pentru orice masura legala care poate conduce la cresterea gradului de fiscalizare a economiei.

Acordarea unor stimulente fiscale, precum reducerea TVA, este doar una dintre masurile pe care guvernul o poate lua pentru incurajarea platii cu cardul in randul consumatorilor si al comerciantilor. „Ministerul de Finante manifesta deschidere pentru ca toata lumea recunoaste nivelul ridicat la care a ajuns economia subterana si la faptul ca acest lucru reprezinta o mare problema.”, a declarat pentru ZF, Cosmin Vladimirescu. In acest sens trebuie citita si masura de acordare a tichetelor de masa in format electronic, despre care oficialul MasterCard a declarat urmatoarele:

„Cat de curand vor fi publicate normele de aplicare a legii privind acordarea tichetelor de masa in format electronic. Pot sa certific ca se munceste intens la acest proiect iar normele vor fi publicate in cel mai scurt timp, in maxim o luna”.

Chiar daca nu este tocmai un decalog, iata in continuare care sunt masurile vizate de Vladimirescu in calitate de ministru al finantelor:

1. as permite plata taxelor si a impozitelor prin intermediul cardurilor, online si POS (lucru care se intâmpla deja);
2. as da un exemplu personal si as achita toate cheltuielile printr-un card corporate – as dota ministerul finantelor si restul guvernului cu carduri business;
3. as dota politistii cu mPOS-uri, terminale mobile;
4. as creste ponderea platilor cu cardul in transportul public;
Vladimirescu a mentionat ca, pe acest segment, exista doua proiecte interesante care functioneaza, la Bucuresti si Sibiu (aici cota tranzactiilor cu cardul este de aproape 10%).
5. acordarea beneficiilor/ajutoarelor sociale pe carduri prepaid cu 2 paliere;
6. extinderea acceptarii si in zona rurala;
7. acordarea de simulente fiscale;
„As introduce o serie de facilitati precum reducerea TVA pentru cei care platesc prin card. Facilitatile trebuie insa se se adreseze in egala masura atat pentru posesorul de card cat si pentru comerciant. In Coreea de Sud s-a aplicat masura unei deduceri de 2%
a TVA-ului pentru tranzactiile platite prin card. De asemenea trebuie sa existe si niste constrangeri care sa impinga consumatorii sa plateasca mai mult decat o fac in prezent. Un exemplu este Argentina care a limitat platile in numerar la echivalentul a 1.000 USD.”, a precizat Vladimirescu.

intrebat daca sunt tari europene de unde Romania s-ar putea inspira, Vladimirescu a declarat ca desi gradul de adoptie al platilor electronice este foarte ridicat in rândul tarilor nordice, ar trebui sa luam ca model tari precum Italia sau Grecia.
„Masurile care se iau intr-o tara puternic tehnologizata si supra educata nu cred ca sunt relevante pentru o tara care se afla la nivelul nostru de dezvoltare. Cred ca ar trebui sa ne uitam la tari care sunt mai aproape de noi ca nivel de dezvoltare. Italia este pe undeva la 16-17% plati cu cardul.”,a explicat reprezentantul MasterCard.

„Vrem sa propunem acordarea de facilitati la sfarsitul anului, pentru ca sunt usor de urmarit – atata timp cat salariile se platesc prin card – cat a platit fiecare prin intermediul cardurilor intr-un an. Daca folosesti salariul in proportie de 10-15% pentru plati prin card, acum media in piata fiind de 7%, atunci iti dau facilitati gen reducere de impozit pe venit. Alta solutie ar fi o loterie fiscala care sa compenseze platile facute in mod electronic si/sau fiscalizat. Vom face astfel de campanii care sa complementeze loteriile fiscale pe care vrea sa le faca guvernul.”

8. legarea in online a caselor de marcat electronice;
Casele de marcat sunt legate la un centru de procesare al fiscului astfel incât sa permita verificarea in timp real a unei tranzactii, daca este fiscalizata sau nu. Turcia, tara unde s-a implementat deja aceasta masura inca de acum doi ani, a mers chiar mai departe si a impus integrarea POS-urilor in casele de marcat, care au si un cititor de card incorporat. Practic sunt 2 echipamente convergente, un POS si o casa de marcat.

De asemenea, sursa citata a mai precizat ca intentioneaza sa prezinte guvernului un studiu concret cu mai multe propuneri de masuri.
„Acum lucram la un studiu, facut special pentru Romania, cu toate aceste lucruri, pe care intentionam sa-l inaintam guvernului, studiu care ne va permite sa venim cu niste propuneri concrete.” „Trebuie sa mergem cu un business case la guvern care sa cuantifice efectele tuturor acestor propuneri concrete.”

Alte declaratii:
„Trebuie sa schimbam comportamentul de consum pentru ca bani noi pe card nu putem atrage intrucat salariile sunt limitate. Inca sunt foarte multi romani care isi retrag jumatate din salariu in prima zi dupa ce primesc banii si doua saptamani mai tarziu, a doua transa. De ce? Lipsa de educatie. Educatia nu functioneaza fara facilitati si nici facilitatile fara educatie. Sunt masuri care merg mana in mana.”

„Cei care folosesc carduri detin cam 2-3 carduri, ceea ce inseamna in jur de 5,5 – 6 mil. de posesori. Ceea ce face sens pentru ca jumatate din populatie traieste in zona rurala care este nebancarizata. 75% dintre cardurile de debit sunt carduri de salarii”.

„Romaniei ii revin cam 3 tranzactii cu cardul per locuitor, dintre care doua sunt retrageri si una este plata la comerciant”.

„Chiar daca piata cardurilor poate parea ca stagneaza (n.r. la 14 mil. carduri valide in circulatie), creste gradul de utilizare platile la POS. Platile prin POS (n.r. Q2 2014 fata de Q2 2013) au crescut cu 11,1%.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?